8 jel, hogy a szíved nem működik megfelelően

A szívbetegségek, amelyek gyakran az egészségtelen életmódhoz köthetők, a férfiakat és a nőket egyaránt érintik.

Csak az Egyesült Államokban mintegy 610 ezer ember veszti életét évente valamilyen szívvel kapcsolatos probléma miatt. Szerencsére számos olyan figyelmeztető jel létezik, ami felhívhatja rá a figyelmünket, ha valami nincs rendben a szívünkkel.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb tünetet, ami szívbetegségre utalhat, és amelyekre nem árt komolyan odafigyelni.
1. 
A karokban szétterjedő fájdalom

Sok férfi tapasztal fájdalmat a bal karjában, nők esetében ez a fájdalom mindkét karban felléphet. Egyes nők arról is beszámoltak, hogy szokatlan könyökfájdalmat tapasztaltak közvetlenül egy szívroham előtt. Ez azért történik, mert a szívből eredő fájdalom jeleket küld a gerincvelőbe, ahol a test számos idege összekapcsolódik, és ez összezavarja az agyat, ami így azt gondolja, hogy a fájdalom valódi forrása a kar, pedig egyáltalán nem ez a helyzet.

 

 

2. Tartós köhögés
A köhögésnek számos kiváltó oka lehet, többek között akár szív- és érrendszeri betegségekre is utalhat. A tartós köhögés, ami vért tartalmazó váladékot eredményezhet, gyakori tünete a szívelégtelenségnek. A köhögés azonban igazából egy jóval súlyosabb tünetet jelez, a légszomjat.

 

3. Rendkívül erős szorongás
Számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik már életük korai szakaszában rendkívül erős szorongástól szenvednek, hajlamosabbak a szívbetegségekre. A szorongást kiválthatja a stresszes életmód, vagy különféle rendellenességek is, például pánikbetegség, vagy fóbiás szorongás is. A szorongásnak a szívre gyakorolt ​​hatásai közé tartozik a tachikardia, a vérnyomás növekedése és a pulzusszám csökkenése.

 

4. Feldagadt láb, boka, lábfej
A szívelégtelenség okozhatja a folyadék felhalmozódását a szervezetben. Ez leggyakrabban a lábakon és a lábfejeken érzékelhető, már csak a gravitáció hatása miatt is. Ezt perifériás ödémának nevezik, és nem csak szívbetegeknél fordulhat elő. Ennek ellenére a szívpanaszok gyakori tünete, ezért nem árt odafigyelni rá.

 

5. Étvágytalanság és émelygés
Sok szívbetegségben szenvedő beteg tapasztal étvágytalanságot, és/vagy hányingert, akár néhány falat étel után is. Ennek oka a folyadék felhalmozódása a máj körül és a belekben, ami megakadályozza a megfelelő emésztést. Ezeket a tüneteket általában hasi fájdalom követi, tehát ha ezeket tapasztalod, jobb, ha minél előbb orvoshoz fordulsz.

 

6. Bőrkiütés vagy szokatlan foltok
Két külön kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az ekcéma és az övsömör magas kockázatai tényezőt jelentenek szívbetegségek vonatkozásában. Azok, akiknek ekcémájuk volt, 48%-kal nagyobb eséllyel szenvedtek magas vérnyomástól, és 29%-ban magas koleszterinszinttől. Az övsömör esetében pedig 59%-kal volt nagyobb a szívroham valószínűsége, mint azoknál, akik nem szenvedtek ettől a betegségtől.

 

7. Eszméletvesztés vagy ájulás
A szédülés és az eszméletvesztés nagyon gyakori tünetek a szívbetegséggel küzdők körében. Ebben az esetben egy eldugult artéria gátolhatja a vér áramlását. Ha légszomjat tapasztalsz, elgyengülsz, vagy néhány pillanatra elveszted az eszméletedet, azonnal fordulj orvoshoz, és vizsgáltasd meg a szívedet.

 

8. Sápadt, kékes árnyalatú bőr
Ez nem a gyakoribb tünetek egyike, de arra utalhat, hogy nem megfelelő a véráramlás, csökkent a vörösvértestek száma, és a szív nem pumpálja megfelelően a vért. A tünet fő kiváltó oka a sokk, és a sápadtság az egész testen, vagy akár csak egy bizonyos testrészen is jelentkezhet, például valamelyik végtagon. Sokkról akkor beszélünk, ha a vérkeringés hirtelen súlyosan elégtelenné válik, és az életfontosságú szervekbe nem jut elég oxigén. Azonban ha sápadtságot tapasztalsz, nem kell azonnal pánikba esned. Az is megtörténhet, hogy valamilyen más probléma, például vérszegénység, okozza.

 

Ne feledd, hogy a megelőzés kulcsfontosságú. Ha egészséges életmódot folytatunk, elegendő testmozgással, és kerüljük a dohányzást, valamint a túlzott alkoholfogyasztást, azzal megvédhetjük a szívünket.

 

Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek mindenkinél, aki szívbetegségben szenved, de ezek a leggyakrabban előforduló figyelmeztető jelzések.

Forrás: Filantropikum

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.