A cukorbetegség meglepő tünetei

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a cukorbetegség kevésbé nyilvánvaló tüneteivel is.

Megfelelő kezelés nélkül komoly mellékhatásai lehetnek a szívbetegségtől az idegi károsodásig.

 

Állandóan vizelnünk kell

 

Ha felesleges cukor van a vérben, a szervezet igyekszik minél hamarabb eltávolítani - például kiválasztani a vizelettel. Ezért van, hogy azok, akiknek magas a vércukorszintje, gyakran tapasztalnak szinte állandó vizelési ingert, és szinte óránként vécére kell menniük.

 

Folyamatosan szomjasak vagyunk


A gyakori vizeléssel együtt jár a dehidratáció, amely miatt állandóan szomjasnak érezhetjük magunkat. A helyzet még rosszabbá válhat, ha ilyenkor cukros üdítőkkel igyekszünk a szomjunkat csillapítani. A dehidratáció tünete az extrém szomjúságon kívül a szokásosnál sötétebb színű vizelet és a hirtelen fogyás is lehet.

 

Homályos látás


Avércukorszintemelkedésével folyadékgyülem alakulhat ki a szemüregben, ami homályos látást, látásromlást okozhat. Ha tehát hirtelen azt tapasztaljuk, hogy a szemüvegünkkel nem látunk elég jól, akkor ennek cukorbetegség is állhat a hátterében. Jó hír, hogy ha vércukorszintünk helyrebillen, látásunk is újra a régi lesz.

 

Gyakran zsibbad a kezünk és a lábunk


A 2-es típusú cukorbetegségek élők csaknem fele tapasztalja a karok, a lábak, illetve a kézfej és a lábfej bizsergését, zsibbadását. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint rontja a végtagok keringését, hosszú távon pedig az ereket és az idegeket is károsítja.


Lassan gyógyulnak a sebeink és a zúzódásaink


A magas vércukorszint hatására romló keringés azt is jelenti, hogy csökken szervezetünk regenerációs képessége, és sebeink, zúzódásaink nehezebben gyógyulnak. Ráadásul a magas cukorszint nagyszerű táptalaj a baktériumok szaporodásához is.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.