A kávé és a koleszterin kapcsolata

Az új kutatások szerint a túl sok kávé komoly rizikófaktora lehet a szívbetegségek kialakulásának

A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a túl sok kávéfogyasztás hosszabb távon növeli a lipidek arányát a vérben, ami lényegesen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A kutatók emellettazt is megállapították, hogy a betegségek kialakulásának esélye egyenesen arányos az elfogyasztott mennyiséggel: minél több kávét fogyaszt valaki, annál valószínűbb, hogy ennek káros hatásai a későbbiek során visszaköszön majd.

Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint ugyan rengeteg pro és kontra eredmény születik a kávézásról, az egyértelműnek látszik mindből, hogy a nagyon sok kávé fogyasztása nem tesz jót az egészségnek. „Nagyon fontos megértenünk, hogy a világon az egyik legtöbbet fogyasztott ital milyen hatással van a szervezetünkre” – mondta el Hyppönen.

Ez a kutatás az első, amely genetikai szempontból vizsgálja a kávéfogyasztást: a genetikai és fenotípusos asszociációkat figyelték meg azzal kapcsolatban, hogy valakinek mennyi koleszterin és zsír van a vérében – olyan ok-okozati összefüggéseket kerestek, amelyek megmutatják, hogy a sok kávéivás káros lipidprofilhoz vezethet.

A kávéban található cafestol nevű vegyület egyértelműen koleszterinszint-növelőként hathat, a magas koleszterin pedig a szívbetegségek rizikófaktora. A szűretlen kávéknak ugyanakkor magasabb a cafestoltartalma, ilyen a dugattyús kávéfőzőben készülő kávénak.

Forrás: 24.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.