A koleszterin gyors csökkentése

Az emelkedett koleszterin szinthez gyakran kapcsolódik a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás kialakulása, szövődménye az érszűkület, szívinfarktus, szélütés.

Gyógyszermentes megoldások

A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult.Népegészségügyi jelentőségét mutatja az is, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. A koleszterinszint gyors csökkentéséhez pedig legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és táplálkozással elérhető.

Így természetes úton három hét alatt 40-60%-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata– mutat rá az életmód gyógyító erejére dr. Babai László a Trombózisközpont orvosa. Az alábbi 5 egyszerű tipp követésével a koleszterin szint, azon belül is elsősorban a "rossz" LDL koleszterin szintje, három hét alatt 20 %-kal csökkenthető.

Az öt ajánlás követésének mellékhatása pedig olyan további egészségnyereség, mint a testsúly csökkenése, cukorháztartás normalizálása, vérnyomás csökkentése.

1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

A növények gazdagok emészthetetlen rostokban, melyek megkötik az epével bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívásukat. Így működnek a koleszterin szintet csökkentő epesavkötő gyógyszerek. Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek,babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.

Az elfogyasztott rostmennyiség növelésére tökéletes mód a reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.

reggeli

Az étkezésből lehető legjobban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben. Transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban – azonban a jobb minőségű termékeket hidrogénezés nélküli növényi olajokból, pálmazsír vagy kókuszzsír felhasználásával állítják elő. Ezen zsírok mellett természetesen a koleszterin bevitelt is kordában kell tartani. Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.2. Kerüld a rossz zsírokat!

Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként  hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.

Zsírok terén fontos megjegyezni, hogy fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad,hiszen fontos, elengedhetetlen összetevői szervezetünknek. Nélkülük nincs agyműködés, nincsenek sejtmembránok, nincs izomműködés.

3. Fehérjét a növényekből!

Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásban, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat!

Hagyományos étkezésünk tele van finomított szénhidrátokkal: fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények. A túlzott energiabevitel hatására a szervezet raktározásba kezd. A szénhidrátok zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.

 

NAPiDOKTOR.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.