A magas koleszterin kezelése

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokokként szerepelnek a fejlett társadalmakban, noha ennek nem kéne így lennie.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokokként szerepelnek a fejlett társadalmakban. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne, amennyiben tördnénk a kiemelt rizikófaktorokkal. Utóbbiak közül különösen érdemes a koleszterinre figyelni, hiszen az infarktus vagy akár a stroke egyik legjobb megelőzési módja a vér koleszterinszintjének alacsony értéken tartása.

Az egyik legfontosabb, amire figyelnünk kell az az, hogy az étrendben alacsony legyen a zsírbevitel. Különösen fontos odafigyelni a telített zsírokra, de általánosságban elmodható, hogy a napi kalória-bevitelt tekintve a zsírfogyasztás ne haladja meg a 30 százalékot.

 

Fontos, de legyünk óvatosak a testmozgással

A sportolás javítja az állóképességet, a szív- és érrendszeri státust, csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és számos anyagcsere-betegség kialakulásának rizikóját. Óvatosan kell azonban elkezdeni a sportolást, mert a hirtelen elkezdett testedzés hatalmas terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra. A rendszeres testmozgás ezek ellenére mindenkinek javasolt. A nem megerőltető tempójú gyaloglás alkalmasabb lehet a kezdeti hónapokban. A pulzusszámot jelentősen emelő gyakorlatok (például futás, úszás, aerobic) nem javasoltak addig, míg a szervezet nem szokott hozzá a rendszeres sporthoz. Az ideális testsúly eléréséhez is sokkal alkalmasabb a napi rendszerességgel végzett kevésbé megerőltető mozgás (pl. közepes tempójú séta), mint heti 2-3 alkalommal végzett edzőtermi edzés.

Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.