A mozgás hatása a magas koleszterinre

A koleszterin-anyagcsere 40 éves kor felett sajnos gyakran felborul, ennek szintben tartására viszont gyakran a testmozgás is alkalmas

A vér koleszterinszintje az egészségünket jellemző, annak állapotáról fontos visszajelzést adó érték. Általánosan kijelenthető, hogy felnőttek esetében a vér összkoleszterinszintje ne haladja meg az 5,2 mmol/l értéket, de az sem mindegy, hogy az összkoleszterinen belül milyen arányban található meg a triglicerid, az LDL és a HDL típusú koleszterin. A szakorvos számára ezek az értékek fontos jelzőszámok, mert ezek alapján állítja fel a diagnózist, és javasol a beteg számára komplex terápiát a koleszterinszint csökkentésére. A magas koleszterinszint ugyanis olyan kockázati tényező, amely nagymértékben hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, ezáltal számos olyan súlyos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélyét megnöveli, mint a trombózis, az infarktus vagy az agyvérzés. A mozgásszegény életmód, a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, pedig mind-mind hozzájárulnak zsíranyagcsere probléma kialakulásához a szervezetben.

Biztató eredmények

Régóta ismert tény, hogy a testmozgás pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát, többek között azért is, mert hozzájárul az összkoleszterinszint csökkenéséhez. Ezt erősítette meg az a korábbi kutatás is, amelyet a Journal of Lipid Research ismertetett. A felmérésből kiderült, hogy a rendszeresen mozgó emberek „jó", HDL-koleszterin-szintje magasabb, ami a szív- és érrendszer jobb védelmét biztosítja. A "rossz", LDL-koleszterin pedig alacsonyabb értéken volt azoknál, akik legalább hetenként egy órát töltöttek könnyű, vagy közepes intenzitású mozgással, például lendületes, gyors gyaloglással. A kedvező hatás kiváltképp a változó korú hölgyeknél érvényesült. A tanulmány igazolta azt is, hogy azok a felnőttek, akik hetenként legalább ötször 30-60 percet mozognak, megteszik a legfontosabbat szívük egészségének megőrzéséért. „Továbbá fontos kiemelni, hogy testmozgás hatására, a trigliceridszintben is kedvező változás figyelhető meg” – tette hozzá Németh Vivien.

Ideális mozgásformák magas koleszterin esetén

Alapvetően a sportok közül a legalkalmasabbak az úgynevezett aerob mozgások, pl. futás, úszás, evezés, kerékpározás, de a tempós séta is. Ezeknek a mozgásformáknak a kombinálása javítja az állóképességet, a szív-és érrendszer állapotát, valamint erősíti a vázizomzatot.

Forrás: webbeteg.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.