Az ereinket bénítja a magas koleszterin

Bár a koleszterinre szüksége van sejtjeinknek, az LDL koleszterin könnyen érelmeszesedést okozhat.

A koleszterin szóról a legtöbb embernek negatívum ugrik be, de nem árt tudni, hogy valójábana koleszterin nagyon is fontos a szervezet számára. Kiemelt szerepet kap a sejtek felépítésében, részt vesz a sejtmembránok alkotásában, és számos vegyület termelésében is. Szintén kevesen tudják, hogy nem kizárólag csak élelmiszerekkel kerül a szervezetbe, hanem a saját szervezünk, egész pontosan a máj is termeli.

Jó és rossz koleszterin is létezik

A koleszterinnek két típusát különböztetjük meg: az LDL és a HDL koleszterint. Ezek vérzsírok, melyek "utaznak" a szervezetben. Az LDL, azaz az alacsony sűrűségű lipoprotein, kapta a rossz koleszterin elnevezést. Ennek oka, hogy ha magas szintet mutat a vérben, könnyen okozhat érelmeszesedést, lerakódást. Az LDL nagy része ugyan visszakerül a májba, ahol kiválasztódik, azonban ha túl nagy mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, akkor nem hasznosul, hanem plakkokat képez az érfalon. A HDL, azaz a magas sűrűségű lipoprotein, azonban felveszi a felesleges koleszterint, és visszaszállítja a májba.

De mitől emeledik?

A magas koleszterinszint hátterében valójában több tényező is meghúzódhat. Az egészségtelen zsírokban gazdag étrend is tehet róla, míg másoknál inkább az örökletes tényezők, valamint bizonyos betegségek okozzák az emeledést.

Emellett nagy rizikófaktor a mozgásszegény életmód, mely mellé magas kalóriabevitel párosul. Az erekben lerakódó plakkok már fiatalabb korban is kialakulhatnak, ezért érdemes minél előbb áttérni a megfelelő életmódra.

Fokozatosan alakul ki a lerakódás

Mivel a koleszterin vér útján kering a szervezetben, többlet esetén az erek falára rakódik. Azok a vérzsírok, melyeket egyik sejt sem tudja felhasználni, illetve amiket a HDL koleszterin sem szállít vissza a májba, plakkokat, lerakódásokat alkotnak az erek falán, melyek később érelmeszesedéshez, azt követően pedig komolyabb szívbetegségekhez vezethetnek.

Mi a teendő?

Sajnos a már kialakult lerakódás nem visszafordítható, ezért a megfelelő életmód inkább a megelőzést segíti elő. Mivel a túlsúly növeli az LDL, és csökkenti a HDL koleszterin szintjét, ezért első lépésként érdemes megszabadulni a plusz kilóktól, amelyet kiegyensúlyozott és egészséges étrenddel és mozgással érhetünk el. Nagyon ajánlott csökkenteni az állati zsírok fogyasztását és helyettük növényi olajokokat (olívaolaj, lenmagolaj) használni.

Érdemes növelni a zöldségek bevitelét, ugyanis a rostok segítenek a bélben lévő koleszterin felszívódásában. Emellett hanyagoljuk a finomított szénhidrátokat, helyettük válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, zabpelyhet. Iktassuk be az életünkbe a sportot is, és az ereink meg fogják hálálni az életmódváltást.

Forras: hazipatika.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.