Csokoládé és vörösbor

A modern táplálkozástudományi kutatások a vörösborról és a csokoládéról is bebizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk kedvező élettani hatással jár.

A modern táplálkozástudományi kutatások a vörösborról és a csokoládéról is bebizonyították, hogy kismértékű fogyasztásuk előnyös a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

 
Természetes élettani folyamat, hogy bizonyos hatásokra a szervezetben szabad gyökök keletkeznek. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, az egyensúly felborul, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezt a negatív folyamatot viszont megakadályozhatjuk az antioxidánsokkal.
 
A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) megtalálható antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában.
 
A vörösborban lévő antioxidánsok egy csoportja (polifenolok) megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. Vizsgálatok igazolták, hogy akik rendszeresen, de csak mértékletes mennyiségben (napi 1- 2 dl) fogyasztottak minőségi vörösbort, azoknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint akik egyáltalán nem ittak alkoholt, vagy akik ettől nagyobb mértékben fogyasztották azt. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, hanem minőségi vörösbort érdemes fogyasztani, persze csak mértékkel.
 
Ugyanilyen kedvező hatású anyagok találhatóak az étcsokoládában is. A csokoládé szív- és érvédő hatása elsősorban a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak köszönhető. A flavonoidok adják a virágok sárga vagy piros színét, védik a növényeket a mikróbáktól és rovaroktól, de gyulladáscsökkentő, antiallergiás és mikrobaellenes tulajdonságaik az emberi szervezetben is érvényesülnek. Igen erélyes antioxidánsok és gátolják a szabadgyökök érvényesülését. A flavonoidok szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Jórészt ezeknek az anyagoknak a javára írható a gyümölcsök, zöldségek, a zöld tea vagy a vörösbor kedvező érhatása. A kakaóbab egyike a flavonoidokban leggazdagabb élelmiszereknek: ezek teszik ki a kakaópor kb. 10 %-át. A kakaó, és a belőle készült csokoládé többféle flavonoidot tartalmaz, az egyik fajtájának (katechin) nagy előnye, hogy jól felszívódik. Elsősorban a daganatos betegségek és egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében tulajdonítanak neki nagy szerepet. Mivel az antioxidáns flavonoidok a kakaóban találhatók, egyértelmű, hogy a gazdagabb kakaótartalmú, minőségi étcsokoládéban magasabb ezen vegyületek mennyisége. A tejcsokoládé is tartalmaz ilyen anyagokat, de csak kisebb mennyiségben, és egyes vizsgálatok szerint a tej csökkenti a felszívódásukat. Ebből a szempontból tehát a magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása mindenképp előnyösebb, mintha tej- vagy fehércsokoládét eszünk. A csoki antioxidáns vegyületeiről az is bebizonyosodott, hogy megnyújtják a véralvadás idejét, ezáltal csökkentik a vérrögök képződését, elősegítik az erek ellazulását, így fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
 
 
A csokoládé zsírsavösszetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, ugyanis 1/3 része egyszeresen telítetlen olajsav, ami nem növeli, sőt egyes esetekben inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét. Az olajsav mellett ugyancsak jelentős mennyiségben található a csokoládéban a telített zsírsavakhoz tartozó sztearinsav és palmitinsav is. A sztearinsavról bebizonyosodott, hogy nem emeli a vér koleszterinszintjét, mérsékli a vérlemezkék összecsapódását, gátolja a vérrög kialakulását.. A palmitinsavval kapcsolatban megfigyelték, hogy csupán a magas koleszterinszintű emberekben okoz további koleszterinszint emelkedést, normál vérzsírszintű egyénekben hatása közömbös. Természetesen fontos betartani a táplálkozástudományi szakemberek javaslatait: kizárólag minőségi csokoládét fogyasszunk, lehetőleg főétkezések után, s egyszerre csak kis mennyiséget, hetente maximum 1-2 alkalommal.
 
A csokoládé tápanyagtartalma és táplálkozás-élettani jellemzése

Jellege és fajtája szerint 100 gramm csokoládé energiatartalma 500-575 kcal, 2-9 g fehérjét, 32-46 g zsírt, 41-57 g szénhidrátot tartalmaz. Jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, réz- és vastartalma. Kutatások bizonyították, hogy a kakaóvaj, illetve a csokoládé fogyasztását követően nem emelkedik meg a vér koleszterinszintje, annak ellenére, hogy a csokoládéban lévő kakaóvaj a telítetlen olajsav mellett, telített sztearinsavat és palmitinsavat is tartalmaz. A kakaóvaj zsírsavösszetételének köszönhető, hogy szobahőmérsékleten szilárd, de a szájban kellemesen megolvad. A tápanyagok mellett egyéb növényi hatóanyagok, flavonoidok is hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, például a procianidinok. Ide tartozik a katechin és epikatechin, amelyek kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, lekötik a károsító szabad gyököket, illetve gátolják képződésüket, továbbá immunszabályozó hatásúak, csökkentik az egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát és lassítják az öregedési folyamatokat. A fekete csokoládé grammonként számított polifenoltartalma nagyobb, mint a boré vagy a zöld teáé.
 
A csokoládéfogyasztás aranyszabályai
 
  • Fontos a jó minőségű termék!
  • Minél magasabb a kakaótartalom, annál értékesebb a csokoládé.
  • Hetente 2-3 alkalomnál ne többször, étkezések után, desszertként, kis mennyiséget, 25-30 grammot fogyasszunk.
  • A közel egyharmad tábla csoki 150-170 kcal plusz többletenergia-bevitelt jelent, amely kiegyensúlyozott étrend mellett fél-egy órás intenzív testmozgással kompenzálható
           Táplálkozás és tudomány hírlevél

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.