Diéta gyermekeknél

Diéta, amely a többszörösen telítetlen zsírok fokozott bevitelét tartalmazza 15 gyermek számára, akiknek magas koleszterinszintjük volt.

 

A négyéves vizsgálat során a kutatócsoport 121 epilepsziás gyermeket követett nyomon, akiknek nehezen kezelhető rohamaik voltak és az ilyen rohamok szabályozására tervezett, zsírban gazdag, szénhidrátokban szegény, ketogén diétát tartottak. Míg a legtöbb gyermeknél magas koleszterinszint alakult ki a diéta megkezdése után, a gyermekek felében a koleszterin fokozatosan javult és normál, vagy normálhoz közeli szintre ért vissza, miközben módosítottak, vagy nem módosítottak diétájukon a zsírbevitel csökkentésére.

A kutatók  szerint a diéta módosítás - beleértve a teljes zsírtartalom, vagy a zsírok egy bizonyos típusának, a telített zsíroknak a csökkentését, és étrend-kiegészítők hozzáadását - ugyanannyira csökkentette a magas koleszterinszintet, mintha nem csináltak volna semmit. Magas koleszterinszint esetében az összkoleszterin szint több mint 200 mg egy deciliter vérben, az LDL (low-density lipoprotein) "rossz" koleszterin szintje több mint 130, a trigliceridek szintje több mint 130, és a "jó" koleszterin, a HDL (high-density lipoprotein) alacsonyabb, mint 35.

A kutatók olyan diétás módosításokat írtak fel, amely a többszörösen telítetlen zsírok fokozott bevitelét tartalmazta 15 gyermek számára, akiknek magas koleszterinszintjük volt. A diétás módosítások 20 százalékkal csökkentették a koleszterintszintet 15-ből 9 gyermek esetében (60 százalék). Meglepő módon a koleszternszint szintén 20 százalékkal csökkent azon 39 gyermek 41 százalékában, akik továbbra is az eredeti diétát tartották. Ez azt jelenti, hogy pusztán a diétás módosítások nem elegendőek azon gyermekek esetében, akiknél továbbra is magas maradt a koleszterinszint, és új megközelítésekre van szükség e betegek részére.

Az eredmények jó hírt jelentenek a gyermekneurológusok, gyermekgyógyászok és azon szülők számára, akiknek gyermekeit ilyen ketogén diétával kezelik, mert a koleszterinszint emelkedése a kutatók szerint csak rövid ideig tart. A Hopkins csoport korábbi hosszú távú kutatásai, melyek során a gyermekek 6 és 12 év között voltak ketogén diétán, szintén ezt tükrözik. A ketogén diéta olyan biokémiai változásokat indíthat be, amelyek megszüntetik a rohamot kiváltó rövidzárlatokat az agyban - nehezen kezelhető epilepszia és a hagyományos antikonvulzív gyógyszerekre nem reagáló rohamok esetében alkalmazzák.

"A diétázó gyermekek közel fele képes volt megtartani egészséges koleszterinszintjét vagy fokozatosan lebontotta a felesleges zsírt és tért vissza a nagyjából normális koleszterinszinthez."- közölte Dr. Eric Kossoff, a Hopkins gyermekneurológusa. "Ez azt jelenti, hogy az egyes esetekben életmentő és legtöbbször terápiás diéta előnyei továbbra is ellensúlyozzák a kockázatokat."

A diéta elkezdése után a gyermekek 40 százalékának normális maradt a koleszterin szintje. Azoknál a gyermekeknél, akik egy bizonyos recept alapján készülő, kizárólag folyékony ketogén diétát kaptak, háromszor kevesebb valószínűséggel alakult ki magas koleszterinszint. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy az általában alkalmazott ketogén diétás receptekben közel nulla zsírtartalom található.

A normál koleszterinszintű csoportban a gyermekek 78 százaléka (40-ből 31) recept alapú ketogén diétát kapott. Kossoff szerint ebből a megfigyelésből levonható a következtetés, hogy a folyamatosan magas koleszterinszintű gyermekek az idő egy részében váltsanak recept alapú diétára.

A recept alapú ketogén diéta a szilárd táplálék formájához képest csupán egyharmad részt tartalmaz telített zsírokat. Az orvosok a gyermek rohamainak súlyosságának függvényében határozzák meg a zsír és szénhidrát arányt. A kutatók megvizsgálták, hogy a magasabb zsírtartalmú változat tovább emeli-e a koleszterinszintet, ám negatív eredményt kaptak.

 

További megfigyelések:

A 121 gyermek egynegyedének volt emelkedett összkoleszterin szintje a diéta megkezdése előtt, amely 60 százalékra emelkedett (99 nyomonkövetett gyermek közül 59) a diéta elkezdése után.

18 százalék (119-ből 22) esetében a diéta előtt a triglicerid szint 130 feletti volt, és ez 51 százalékra emelkedett (96-ból 49) a diéta után.

19 százalék (110-ből 21) esetében az LDL szint 130 feletti volt a diéta előtt, és 53 százalékra nőtt (93-ból 48) a diéta után.

 

BETEGSZOBA.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.