Diétás receptek alapelvei

A diétás recepteket is össze lehet úgy állítani, hogy ne csak finomak és kiadósak, de egészségesek és karcsúsító hatásúak is legyenek.

Nem kell lemondani a kedvenceinkről, de bizonyos mértéket tartani kell a fogyasztásukban.
 
Azonban csupán diétás ételektől ne várjon senki csodákat, a lényeg az egészségtudatos életmódra való teljes váltás (rendszeres fizikai aktivitás,  bőséges folyadékfogyasztás és egészséges étrend stb.). Ha kitartóan követi a kitűzött étrendet, és sikerül az életmódján változtatni, lesz sikerélménye, a testsúlya csökkeni fog!
 

Levesek – Hozzájárulnak a napi szükséges folyadékfogyasztásunkhoz és sok vitamint tartalmaznak. A krémlevesek kimondottan telítenek, igyekezzünk tejszínmentes leveseket főzni! A leveseket a bennük található zöldségek turmixolásával lehet sűríteni, tejföl helyett pedig alkalmazzon zsírszegény joghurtot.

Főzelékek – Szintén kiadós ételek, de a diétát betartani a lisztes habarás nélkül lehet. A sűrítés itt is megoldható az alapanyagok pépesítésével, de ha mindenképpen szeretne rántást, habarást, akkor csicseriborsó lisztet (graham) kellene használni.

Zöldségek –  A zöldségek a diétás étrend fő komponensei, azonban figyeljen oda, hogy egy zöldséges étel nem feltétlenül egészséges és diétás. A túlfőzött, bő zsiradékban sütött zöldségek szinte teljesen alkalmatlanok a diétázásra, a tápanyagtartalmuk legnagyobb részét elveszítik. Nyersen sok zöldséget lehet salátának elkészíteni, vagy akár felvághatóak vékony csíkokra ésmártogatósokkal snack-ként fogyaszthatóak (pl.: paprika, zellerszár, répa). A párolt zöldségeket pedig érdemes néhány pikáns fűszerrel feldobni.

Gyümölcsök -  A friss gyümölcs nagyon egészséges, de kerülni kell a magas cukortartalommal rendelkezőeket, elsősorban az egzotikus fajtákat (pl. banán, mangó, de a dinnye, szőlő is), és helyettük a bogyósokból, alma, egres fajtákból fogyasszunk. Naponta legalább 5 különböző gyümölcsöt ajánlott fogyasztani, elsősorban nyersen és önmagukban, azaz ne keverjük tésztával vagy fehérjével, mert az lelassítja az emésztést. A gyümölcsöket le is lehet préselni vagy ki lehet facsarni és italként fogyasztani.

Saláták – Tavasszal és nyáron nagyon egyszerűen hozzá lehet jutni a friss saláták alapanyagaihoz, melyek hallal, zsírszegény sült hússal és egészséges péksüteménnyel tökéletes menü. Azonban figyeljünk oda a saláta öntetekre. Kerüljük a majonézt és a cukros önteteket, elég egy citrom leve és egy kevés olívaolaj.

Gabonafélék -  A tészta és a kenyér nem tiltott, ha jó minőségű, teljes kiőrlésű gabonafélékből készültek. A legjobb diétás gabonafélék a barnarizst, a hajdina, a tönköly, az árpa, a zabpehely és a köles. A receptek többi összetevőire oda kell figyelni, csökkenteni kell az olajat, tejszínt, ami pótolható joghurt vagy kefirrel, a zsíros sajtok pedig helyettesítőek kecskesajttal.
 
Zsírszegény húsok –  A zsíros és füstölt húsok helyett  fogyasszon csirkemellet és pulykamellet, de a marhahús és a sertés hús is diétás lehet, ha zsírmentes. Ezen kívül a hús elkészítésére is fókuszálni kell, az olajban való sütés helyett alkalmazzon grillezést vagy a wokban való „füstölő” sütést.

Fűszerek – A chili és több indiai fűszer is karcsúsító és vértisztító hatással bír. Nyugodtan készítsen pikáns ételeket, ha a gyomra bírja, azonban a készen vásárolt szószokkal legyen óvatosak, általában magas a  kalóriatartalmuk.

Édességek -  Nem kell lemondani kedvenc édességeiről, csak módosítsa a recepteket! A cukrot teljesen mellőzni kellene, helyettesíthető mézzel, juharsziruppal vagy fruktózzal. Csökkentse sok receptben az olaj vagy vaj mennyiségét, a sót pedig akár ki is hagyhatja.

Méregtelenítés – Minden diéta vagy kúra előtt érdemes méregtelenítést tartani.  Ez lehet mérsékelt vagy drasztikus, rövid- vagy hosszú távú – természetesen komoly betegségben szenvedők és kismamák csakis orvosi belegyezéssel méregtelenítsenek!

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.