Étkezési tanácsok

Bizonyos ételek fogyasztása képes a vérnyomást csökkenteni.

A Mayo Klinika szerint az oldható rostok megakadályozhatják, hogy túl sok LDL-koleszterin kerüljön a véráramba. A magas rosttartalmú élelmiszerek közé tartozik a zabpehely, a szilva, a bab, az alma és a körte.

A többszörösen telítetlen zsírsavak szintén képesek alacsony szinten tartani a koleszterinszintet. A mandulában, dióban és más hasonló csonthéjasokban nagy mennyiségben található többszörösen telítetlen zsírsav. Vére koleszterinszintjének megfelelő szinten tartása érdekében egyen naponta egy maréknyi diót!

Az olívaolajnak két előnye is van. Sokféle antioxidánst tartalmaz, melyek csökkentek az LDL-koleszterin szintjét, miközben a vérben lévő HDL-koleszterin (jó koleszterin) mennyisége változatlan marad.

A növényi szterineket vagy sztanolokat tartalmazó élelmiszerek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a szervezetben. A szterinek és sztanolok természetes formában megtalálhatók a növényekben, valamint néhány élelmiszer is tartalmazza őket. Élelmiszerek, melyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket, a narancslé, a margarin és a joghurt italok.

Gyógynövények

Bizonyos gyógynövények szintén segítenek a vér koleszterinszintjének szabályozásában. A Marylandi Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a zöld tea képes emelni a HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkenti az LDL-koleszterin mennyiségét. A tea olyan természetes anyagokat tartalmaz, mint a polifenolok, melyek megakadályozzák a káros LDL-koleszterin felszívódását a szervezetben.

 

green-tea

 

 

Az Országos Egészségügyi Intézet egy tizenkéthetes vizsgálatot végzett azzal kapcsolatban, hogy kimutassa, milyen hatással van az articsókalevél-kivonat a szervezet koleszterinszintjére. Azt állapították meg, hogy ez a növény képes csökkenteni – egyébként egészséges emberekben – a megemelkedett LDL-koleszterin szintjét. A Herbal Supplement Guide weboldala szerint a gyömbér, az olajfalevél és a kurkuma is csökkenti a rossz koleszterinszintet a szervezetben.

Vitaminok

A vitaminok a sztatinok másik alternatívái. A B3-vitamin, vagy más néven niacin, képes csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, és növelni a HDL-koleszterin mennyiségét. A B3-vitamin megtalálható a földimogyoróban, csirkében, halban, élesztőben és tojásban. Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a C-vitamin szignifikánsan csökkenti a káros LDL-szintet. , mert csökkenti , azt a folyamatot, amely az artériák falának rugalmatlanságát okozza, vagy szívroham kialakulásához vezet.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.