Fontos figyelmeztetés a magyaroknak!

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani.

Fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma. Az esetleges helyi csoportos fertőzéseket az operatív törzs, a járványügyi hatóság fokozott figyelemmel kíséri és megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

A járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, ugyanis több országban emelkedik a fertőzöttek száma - közölték a portálon.

 

Éppen ezért a maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy a maszk hordása zárt térben egyértelműen alapvető és szükséges. Fontos továbbá az udvarias távolságtartás, ami működik az influenzával szemben is egyébként. Kiemelte még, hogy a szuperfertőzőkre általánosságban érvényes, hogy betegek. Lázuk van, köhögnek, izomfájdalmuk van, íz- és szagérzés-zavarban szenvednek. Ha őket ki tudják szűrni, és ha ők nem mennek közösségbe, az már nagy előrelépés a járvány elleni harcban.

 

 

A járványvédelmi megelőző intézkedések betartásáról beszélt az utazásokkal, külföldre utazással kapcsolatban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Kiemelte, a legtöbben betartják a járványvédelmi megelőző intézkedéseket - mint a maszkhasználat vagy a gyakori kézmosás -, ezért jelentősen csökkenhet az esélye a kisebb gócok kialakulásának. Ugyanakkor a fertőzést behurcolhatják külföldről érkezők, valamint a jelenlegi napi 5-10 új regisztrált eset csalóka biztonságérzetet adhat, mivel a feltáratlanul maradt esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet.

 

Bár Budapesten az utóbbi napokban alig volt új fertőzött, Karácsony Gergely főpolgármester is figyelmeztette a fővárosiakat, hogy "ne vegyék félvállról a vírust", és emlékeztetett: Budapesten a maszkviselés az üzletekben, gyógyszertárakban és a tömegközlekedés használatakor is kötelező.

 

Forrás: Infostart

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.