Hatékonyabban pusztítja a vírust, mint eddig bármi

Laborkörülmények között a kutatók már képesek olyan nanotesteket létrehozni, melyek megakadályozzák a koronavírust abban, hogy bejusson az emberi sejtekbe.

Miközben Fifi a láma egy readingi réten legelészik, addig a brit Rosalind Franklin Institute kutatói az állat véréből kinyert antitestek továbbfejlesztésével épp azon dolgoznak, hogy áttörést érjenek el az új koronavírus okozta COVID-19 kezelésében. Az újfajta immunterápia, ami egy COVID-specifikus "antitest-koktélt" takar, akár hónapokon belül a klinikai tesztelés fázisába léphet - minderről a Nature Structural and Molecular Biology-ban számoltak be a kutatók. A BBC híradása szerint az új eljárás során a lámák antitestjeit alakítják át. Ez pedig főképp azért lehetséges, mert az állatok vérében lévő antitestek jóval kisebbek, és egyszerűbb struktúrájuk, mint az emberi vérben lévő antitesteknek.

 

 

"Felnyitják" a koronavírust


A vezető kutató, Prof. James Naismith, a Rosalind Franklin Institute igazgatója a technikát ahhoz hasonlította, mintha kulcsot készítenének a koronavírus zárjához. "A lámák antitestjei már illenek ugyan a zárba, de még nem lehet elfordítani. Ezért fogjuk azokat és egy kis molekuláris biológiával simára csiszoljuk, hogy passzoljanak" - mondta. Az antitestek az úgynevezett adaptívimmunrendszerrészei, olyan molekulák melyek képesek a szervezetet támadó vírushoz vagy baktériumhoz igazodva átalakulni és kapcsolódni. "Amikor újra megfertőződünk, a testünk azokat a vírusokat, vírusrészeket veszi célba és pusztítja el, melyekre már rátapadtak az antitestek" - magyarázta a szakember, rávilágítva, az immunterápia lényege, hogy a beteg immunrendszerét olyan antitestekkel támogatják meg, melyek már korábban adaptálódtak a vírushoz, így könnyen megtalálják és kapcsolódnak ahhoz.

 

Ha a vírus változik, a kutatók is változtatnak


Már most is van arra példa, hogy a koronavírus-fertőzésen átesettek vérét használják a COVID-19-ben szenvedőknél. A lámavérből kinyert antitest-terápia lényege azonban az, hogy a kutatók képesek kimondottan koronavírus-specifikus antitesteket létrehozni erre a célra.

 

A láma-antitestek újraalkotott részeit nanotesteknek nevezik. "Olyan nanotesteket tudunk alkotni a laboratóriumainkban, melyek különösen hatékonyan pusztítják a koronavírust - hatékonyabban, mint eddig bármi" - mondta a Naismith professzor. Magyarázata szerint mindezt úgy képesek elérni a nanotestek, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjéhez kapcsolódnak, így téve lehetetlenné, hogy a kórokozó bejusson az emberi sejtekbe.

 

"Valójában azt csináljuk a laborban, mint amit az immunrendszer a testben" - így a professzor, aki szerint a természetes folyamathoz képest az ő előnyük az, hogy nagyon gyorsan képesek átalakítani a nanotesteket, így ha a vírus változik, vagy egy új vírussal találjuk szembe magunkat, akkor szinte azonnal tudnak hozzá új nanotesteket is alkotni a laborban. A kutatócsoport még a nyáron szeretné állatkísérletekben bizonyítani a terápia hatékonyságát, s abban bíznak, hogy még idén megkezdődhet a kezelés embereken történő klinikai tesztelése is.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.