Hihetetlen okok a szívbetegség mögött

Egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében. Olykor azonban ez sem elég önmagában.

A szívbetegségek kockázatát befolyásolhatja például azalvásmennyisége és minősége, a társas kapcsolatok minősége, valamint a lelki egészség is. Lássuk tehát, mi mindenre kell odafigyelni a mindennapokban.

 

Kedélybetegségek
A depresszióról például kevesen tudják, hogy a szívbetegségek kialakulásának rizikóját is megnövelheti. Kutatások szerint azonban a kedélybetegségben szenvedőknél gyakran alakul ki valamilyen szív- és érrendszeri probléma, valószínűleg az alacsony energiaszintnek, illetve a motiválatlanságnak köszönhetően.

 

Dühkezelési problémák
A dühkezelési problémákkal küzdőknek szívük miatt is fontos, hogy kezeltessék ezt a problémát. A felfokozott idegállapotban megemelkedő vérnyomás rossz hatással van az erekre, és hosszú távon akár 9 százalékkal is megnövelheti a szívroham veszélyét.

 

 

Merevedési zavar
A merevedési zavarral küzdők esetében is magas a szívbetegség kockázata, mivel a két probléma rizikófaktorai átfedést mutatnak. Az elhízás, a dohányzás, a cukorbetegség és az idős kor ugyanis a potenciazavarok és a szívproblémák kialakulásában is szerepet játszhatnak. Emiatt is fontos, hogy a merevedési zavarokkal mindig forduljon orvoshoz az érintett.

 

Alváshiány
Az alváshiány számos betegség, egyebek mellett a szívproblémák rizikóját növeli. A kevés alvás ugyanis az egész szervezetet legyengíti, nehezíti a kedélybetegségek leküzdését, és hozzájárul ahhoz is, hogy elhanyagoljuk az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást.

 

Hasi elhízás
A túlsúly ismert rizikófaktor, de ezen belül sem mindegy, hol helyezkedik el a felesleg. A legnagyobb kockázatot egyértelműen a hasi elhízás jelenti. Ha a súlyfeleslegünk legnagyobb része a hastájékon található, próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy megfelelő életmóddal és diétával ledolgozzuk a zsírpárnákat.

 

Stressz
A munkahelyi stressz is jelentősen megnöveli a szívbetegségek kockázatát. Ha például rendszeresen vannak konfliktusaink a főnökünkkel, akkor 40 százalékkal nagyobb az esélyünk egy szívrohamra - állítja egy svéd tanulmány. Egy másik kutatás szerint pedig azok, akik rendszeresen aggódnak az állásuk elvesztése miatt, 20 százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek.

 

Problémás terhesség
Azoknak a nőknek, akiknek a terhessége során magas vérnyomás vagy cukorbetegség lépett fel, szintén a szívbetegségek megnövekedett rizikójával kell számolniuk.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.