Így kell megfelelően használni az arcmaszkot

A koronavírus-járvány elleni védekezés része lehet a szájmaszkok használata.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként egyre több ember visel különféle maszkokat, amelyek segíthetnek csökkenteni az esélyét annak, hogy elkapjuk a betegséget, illetve hogy megfertőzzünk másokat, amennyiben tünetmentes hordozók vagyunk. Bizonyos szabályokat azonban fontos, hogy betartsunk a maszkviselésnél, akármilyen fajtát is sikerült beszereznünk.

 

Mielőtt feltennénk a maszkot, tisztítsuk meg alaposan kezeinket: mossuk meg szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen keresztül, vagy dörzsöljük be a kezeinket valamilyen alkoholos kézfertőtlenítővel. Győződjünk meg róla, hogy a maszk anyagában nincs semmilyen sérülés, szakadás. Lehetőleg próbáljuk úgy feltenni, hogy a pántokon kívül minél kevesebb részéhez érjünk hozzá.

 

Nagyon fontos, hogy a maszk a szánkat és az orrnyílásainkat is teljesen befedje - ha például az orrunkat szabadon hagyjuk, és csak a szánkat fedjük el, az olyan, mintha nem is viselnénk semmit. Győződjünk meg róla, hogy a maszk pontosan illeszkedik, és ha sikerült a megfelelő pozícióban rögzíteni, akkor többé lehetőség szerint ne érjünk hozzá addig, míg le nem vesszük. Ha valami miatt mégis meg kell érintenünk, akkor mossunk előtte kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt, és ezt ismételjük meg azután is, hogy a maszkhoz hozzáértünk. Viselés közben a maszkot ne toljuk az állunkra és húzzuk vissza onnan.

 

 

 

Egyszer vagy többször használatos a maszkunk?


Az egyszer használatos maszkokat semmiképpen se viseljük többször, mivel az akár még meg is növelheti a fertőzésveszélyt. Mielőtt eltávolítjuk a maszkot, alaposan mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, majd lehetőleg a pántjainál fogva próbáljuk meg levenni az arcunkról. Az eldobható maszkot ezután dobjuk ki egy fedéllel rendelkező kukába, majd mossunk ismét kezet.

 

Ha mosható textilmaszkot hordunk, azt is a pántjainál fogva próbáljuk levenni, majd helyezzük fedeles szennyeskosárba. Ezeket a maszkokat is csak egyszer használjuk, majd a lehető legmagasabb hőmérsékleten mossuk ki és száradás után alaposan vasaljuk is át őket, hogy minél kevesebb kórokozó maradjon rajtuk. Textilmaszkokból érdemes több darabot beszerezni, hogy váltogatni tudjuk őket. A szennyes maszkokat egy külön tárolóban vagy zacskóban tanácsos gyűjteni mosásig.

 

A maszkviselés mellett a legtöbbet úgy tehetünk a megfertőződés ellen, hogy rendszeresen és alaposan mossuk a kezünket. Emellett pedig tudatosan próbálunk figyelni arra, hogy minél kevesebbet nyúljunk az arcunkhoz. Kiemelten fontos az is, hogy tartsuk be a kijárási korlátozás szabályait, és csak jó okkal hagyjuk el a lakásunkat. Ha pedig így teszünk, ügyeljünk a társadalmi távolságtartásra, és 2 méternél közelebb ne menjünk az otthonunkon kívül más emberekhez.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.