Így terjed a fertőzés egy boltban

Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók arról, hogy miként terjed az új koronavírust.

Látványos videóanimációt készítettek finn kutatók azt modellezve, miként terjednek az akár az új koronavírust is közvetíteni képes váladékcseppek egy köhögés után egy szokványos élelmiszerüzletben.

 

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elsődlegesen cseppfertőzéssel terjed, éppen ezért érdemes részletesen feltárni a folyamatot, hogy jobban megértsük magát a veszélyt is. Az Aalto Egyetem, a VTT Műszaki Kutatóközpont, a Finn Meteorológiai Intézet és a Helsinki Egyetem kutatói megvizsgálták, mekkora cseppek kerülnek a levegőbe a légutakból köhögés, tüsszentés vagy éppen beszéd közben. Ezután megvizsgálták, mi történne ezekkel a cseppekkel, ha valaki egy élelmiszerüzlet polcai között köhögne egyet.

 

Kiderült, hogy a levegőbe került váladékfelhő szétterjedése és eloszlása percekig is eltarthat. Előfordulhat tehát, hogy egy koronavírus-fertőzött személy elköhögi magát, elsétál, majd egy mit sem sejtő másik vásárló arrafelé járva a tudta nélkül belélegzi a kórokozókat is tartalmazó cseppeket, ezáltal maga is megfertőződhet.

 

 

Minderről a kutatók háromdimenziós számítógépes modellt készítettek. A számítások során 20 mikrométernél kisebb váladékcseppek levegőbeni mozgását próbálták meghatározni. Az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) egyik jellemző tünete a száraz köhögés, amely során a kibocsátott cseppek mérete általában 15 mikrométer alatti. Ezek olyan apróak, hogy nem zuhannak egyből a padlóra, hanem hosszasan képesek lebegni a levegőben. Influenzavírusokra vonatkozóan már kimutatták korábbi tanulmányok, hogy azok akár 5 mikrométernél kisebb cseppekben is jelen lehetnek. Csak az összehasonlítás kedvéért: egy átlagos hajszál átmérője 50-70 mikrométer közötti.

 

A modell a laikus néző számára is világosan megmutatja, miért fontos betartani a köhögési etikettet. Azaz mindig köhögjünk, tüsszentsünk zsebkendőbe, amit aztán azonnal dobjuk is ki a szeméttárolóba. Ha nincs nálunk zsebkendő, végszükség esetén az is megteszi, ha a behajlított könyökhajlatunkba köhögünk. Ezen felül tartsunk kellő távolságot másoktól, valamint törekedjünk a megfelelő kézhigiénia betartására. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) álláspontja szerint hasznos lehet továbbá, ha arcmaszkot viselünk nyilvános helyen, ezáltal is védve a többi embert arra az esetre, ha esetleg tünetmentesen hordoznánk a vírust.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.