Inkább ne utazzunk külföldre!

Ha túl sok magyar megy külföldre akkor ők hazahozhatják a koronavírust.

Ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a koronavírust - ettől tart Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Jelenleg 613 Horvátországban tartózkodó magyar regisztrált konzuli védelemért - számolt be az RTL Híradó.

 

Merkely Béla szerint Horvátországban arányosan már most jóval több a regisztrált fertőzött, mint nálunk volt a járvány csúcspontján - hangzott el az RTL Híradóban.

 

A magyaroknak június közepétől lehet korlátozások nélkül Horvátországba utazni úgy, hogy visszatéréskor nem kell kéthetes karanténba vonulni. A horvátországi nyitás óta folyamatosan növekszik az új fertőzöttek napi száma, míg három hete csak 10-20 esetet regisztráltak, addig most már van, hogy napi százat.

 

Növekszik az esetszám a szomszédos országokban

 

A Merkely Béla rektor szerint ha nagy számban utaznak a magyarok külföldre, akkor megvan az esélye annak, hogy itt is megugorjon az esetszám. Még ha ez nem is indít el második járványhullámot, kisebb gócok kialakulhatnak. Merkely ezért az ajánlja, hogy akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre, aki mégis megy, az teszteltesse magát, ha hazaért. (Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában a külföldi tengerparti nyaralás helyett a Balatont ajánlotta a kikapcsolódni vágyó magyarok figyelmébe.)

 

A kormány nem lép

 

Az RTL Híradó érdeklődött a kormánytól, hogy tervezik-e ismét bevezetni a kötelező karantént a környező országokból érkezőkre, a kérdésükre a Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszolt: "Az Operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit. Aki külföldre utazik regisztráljon a konzuli szolgálatnál, ez megkönnyíti azt, hogy szükség esetén konzuli védelmet kapjon." Az interneten egy űrlapon kell megadni az utazó saját adatait, valamint a hozzátartozóiét. Jelenleg 613 Horvátországban tartózkodó magyart tartanak nyilván a konzuli szolgálatnál - közölte a minisztérium.

 

 

Forrás: Napi.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.