Kevesebb koleszterin, kevesebb demencia

A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték.

Egy 16 tanulmány eredményeit elemző vizsgálat szerint a sztatinok, vagyis a káros koleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek egy éven túli szedése megóvhatja az agyat az Alzheimer-kórtól és a demencia egyéb formáitól. A sztatinokat szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők kapják.

A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték. 23 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akiknek nem voltak emlékezetüket vagy szellemi képességeiket érintő orvosi problémáik. 25 évig vizsgálták, hogy milyen a sztatinok agyra kifejtett hatása rövid távon, és hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór vagy az éreredetű (vaszkuláris) demencia kialakulását a hosszú távú szedésük.

Az egy évnél tovább szedett sztatinok 29 százalékkal csökkentették a demenciakockázatot. Ezekről már korábban kimutatták, hogy mérséklik a vérereken belüli gyulladások kialakulását és a szélütést okozó vérrögök képződését. A kutatók szerint a gyógyszernek ez a hatása csökkentheti az agyban a káros fehérjefelhalmozódást és a vérerek gyulladását.

 

MTI.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.