Ma van a hipertónia világnapja

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás Európában népbetegségnek számít.

A hipertónia, vagyis a magas vérnyomás Európában népbetegségnek számít, csak Magyarországon ötezer ember halálával van összefüggésben évente. A világnap alkalmából az ország több helyszínén rendezvényeken lehet részt venni. Nemcsik János, a Hypertonia Társaság főtitkára az M1 műsorában elmondta, világszerte másfél milliárd embernek magas a vérnyomása, hazánkban pedig három és fél millióan szenvednek a betegségben.

Azért fontos kihangsúlyozni a hipertónia jelentőségét, mert önálló betegségként ez járul hozzá a legnagyobb mértékben a szív- és érrendszeri halálozáshoz. Ha a bármilyen más okból történő halálozást vizsgáljuk – tette hozzá az orvos –, ott is „előkelő helyen” áll, a sorban csak a dohányzás előzi meg. A magas vérnyomás általában tünetmentes, ezért „néma gyilkosnak” is nevezik. Néha azonban vannak szimptómák, ilyen a fejfájás, látászavar, szédülés és a feszültségérzet.

 

A vérnyomás mérése rendkívül fontos, ami otthon is elvégezhető. A mérést helyesen kell elvégezni, így mutat majd a készülék valós értéket: mindenképpen 5 perc pihenés után, nyugodt körülmények között, hátradőlve, beszéd nélkül. Egy perc pihenővel, háromszor érdemes megmérni a vérnyomást, és az utolsó kettő átlagát kell figyelembe venni. Ha az érték magasabb, mint 135/85 akkor érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

Forrás: hirado.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.