Már akár napi egy cukros üdítő is káros lehet

Az üdítők már nagyon kis mennyiség is képes lényegesen növelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a stroke esélyét.

Az nem újdonság, hogy a cukros üdítők nem éppen egészségesek, főleg akkor nem, ha minden nap fogyasztjuk őket. Egy friss kutatás a legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire összejön már az is, ha naponta csak egy kicsit iszunk ilyeneket, főleg akkor, ha történetesen nők vagyunk: már nagyon kis mennyiség is képes lényegesen növelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a stroke esélyét.

 

A mindennapi finomítottcukor-fogyasztás borzasztóan káros az egészségre, még akkor is, ha nem nagy mennyiségben tesszük – ez a fő tanulsága annak a megfigyelésre alapozott kutatásnak, amit a Kaliforniai Egyetem szakértői végeztek. A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint károsak lehetnek a cukros szénsavas üdítők, az édesített víz, a cukros tea és a gyümölcslevek, és már az sem tesz jót a szervezetnek, ha valaki napi egy adagot, vagy ennél többet iszik belőlük, főleg, ha az illető történetesen nő.

 

 

A kutatásból kiderült, hogy a mindennapi cukros ital fogyasztása 26 százalékkal megnöveli az erek elzáródásának esélyét, és 21 százalékkal a stroke kialakulásának valószínűségét. Összességében a keringési betegségek előfordulása 20 százalékkal növekedik.

 

Bár a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a kutatás megfigyelésre alapul, ezért közvetlenül nem sikerült bizonyítani a cukros üdítők és a keringési betegségek ok-okozati összefüggését, szinte biztos, hogy ez állhat a háttérben a korábban feltárt összefüggések miatt. A cukros üdítők megemelik a vérben található glükóz szintjét és az inzulin koncentrációját, ez pedig hozzájárul az étvágynövekedéshez és a súlyos elhízáshoz. Erről pedig tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati faktora.

 

A kaliforniai kutatás még 1995-ben indult, és 106.000 nőt követett végig, akik egy kérdőív segítségével jelentették le, mit ettek és mit ittak egy nap. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt, és amikor bekerültek a kutatásba, nem volt semmilyen szív- és érrendszeri betegségük.

 

A szakértők szerint a vérben lévő túl sok cukor oxidatív stresszhez és gyulladáshoz is vezet, inzulinrezisztenciát okozhat, feltornázhatja a vér koleszterinszintjét és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Mindezek rontják a keringési rendszer állapotát azzal, hogy szűkítik az ereket.

 

Nem meglepő, hogy a kutatásból az is kiderült: a minden nap cukros üdítőket fogyasztó nők jellemzően fiatalabbak voltak, dohányoztak, elhíztak és kevésbé ettek egészségesen, mint azok, akik ritkábban fogyasztottak ilyen italokat.

 

Érdekes viszont, hogy volt különbség a cukros üdítők típusában is: a hozzáadott cukorral készülő gyümölcsleveket fogyasztóknak 42 százalékkal ugrott meg az esélyük a keringési betegségekre, míg az olyan üdítőket fogyasztók, mint például a szénsavas cukros italok, csak 23 százalékkal növelték a betegségre való esélyüket.

 

A kutatást nem szűrték a mesterséges édesítőket tartalmazó italokra, így arról nincs információ, hogy ezek mennyire egészségtelenek vagy egészségesek, és erről jellemzően a szakma véleménye is megoszlik. A cukros italok azonban biztosan nagyon károsak, és érdemes tudni azt is, hogy egy három és fél deciliteres üdítőben összesen 8 kiskanálnyi, vagyis 34 gramm cukor is lehet, ami nagyon sok ahhoz képest, hogy milyen kis méretű italról beszélünk. Az ajánlott mennyiség egyébként naponta maximum 6 teáskanálnyi cukor, tehát már egy kis dobozos kólával is túllépjük az egészséges mértéket.

 

Forrás: Bien

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.