Mennyire biztonságos strandra menni?

A strandok újranyitásával sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos dolog manapság a fürdők felkeresése.

Kell-e aggódnunk a fertőzésveszélytől, vagy nyugodtan pancsolhatunk kedvünkre?

 

Május elejétől vidéken feloldották a strandokra vonatkozó korlátozásokat, május 18-tólpedig Budapesten is kinyithatnak a fürdők. És bár sajnos nincs igazán strandidő, fokozatosan egyre több strand fogad már vendégeket - egyelőre a járványügyi szabályoknak megfelelően kizárólag szabadtéri medencékben és a megfelelő távolságtartásra ügyelve.

 

Fontos tudni, hogy a medencékre vonatkozó megkötésnek nem a vízminőséghez van köze. Ernest Blatchley, a WebMD portál által megkérdezett szakértő elmagyarázta, hogy a zárt térben összezsúfolódó emberek, a rosszabb szellőzés és a vendégek által gyakran érintett tárgyak (mint például a kapaszkodók) miatt nagyobb a fertőzésveszély.

 

Takarítják a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő egyik medencéjét 2020. május 27-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

És hogy a medencék vize miért lehet biztonságos - még akkor is, ha idegenekkel együtt mártózunk meg benne? Az úszómedencék vízkezelésével immár 20 éve foglalkozó környezetmérnök szerint azért, mert a klór elpusztítja a koronavírushoz hasonló kórokozókat. És bár arra nézve egyelőre nincsenek kutatási adatok, hogy konkrétan a koronavírus hogyan reagál a klórra, de az tény, hogy a hasonló vírusokat inaktiválja.

 

A strandolásra vágyóknak pedig megnyugtató lehet tudni, hogy a magyarországi fürdőkben szigorúan figyelnek a szabályok betartására, például medencehasználat előtt kötelező a zuhanyozás, kézmosás, amelyet a személyzet folyamatosan kontrollál. A strandok területére ezenkívül kizárólag papuccsal lehet belépni, a medencék vízminőségét pedig kétóránként ellenőrzik.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.