Miért magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket.

A magas koleszterinszint panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

 

A koleszterinszinttel szoros összefüggésben van az erek falán lerakódó meszes plakk, azaz az érelmeszesedés, amely pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Magyarországon és a fejlett országokban a halálozás egyik legfőbb okaként - a daganatos megbetegedések után - a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tartják számon, és hamarosan az egész világon vezető halálokként fog szerepelni.

 

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását számos olyan tényező befolyásolja, melyen megfelelő odafigyeléssel változtatni lehet. Ilyen rizikófaktor a dohányzás, a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség, a mozgáshiány, az elhízás, valamint - a stressz mellett egyik legfontosabb kockázati tényezőként - az emelkedett vérzsírszint. Bár nem lehet az érszűkülettel járó betegségeket kizárólag a fentiek rovására írni, a helyes életmód kialakításával a súlyos szövődmények elkerülhetőek lennének.

 

 

Mi okozhatja a koleszterinszint emelkedését?

 

Az emelkedett koleszterinszint mögött örökletes tényezők, szerzett betegségek és az egészségtelen életmód egyaránt állhat.


Genetikai faktor a lipoproteineket alkotó fehérjék eltérése, amely a koleszterinszint megemelkedésének egyik oka lehet. Amennyiben családjában is jellemző a magas koleszterinszint és fordult elő szív-érrendszeri betegség, Ön hajlamosabb a magas koleszterinszinttel járó betegségek kialakulására.

 

A menopauza idején sokaknál abban az esetben is megemelkedik a koleszterinszint, ha korábban nem volt ezzel problémája és nem folytat egészségtelen életmódot.

 

Az örökletes tényezőkön túl okozhatják vese- és májbetegségek, a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség. Bizonyos - más betegségek miatt szedett - gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

 

Genetikai tényezők és betegségek nélkül is lehet magas a vérzsírok szintje, amennyiben kevés mozgással és bő kalóriabevitellel járó életmódot folytat. A közhiedelemmel ellentétben nem egy-egy élelmiszert érdemes kerülni, hanem általában oda kell figyelni az egészséges táplálkozásra, mozgásra, a normális testsúly megtartására. Mivel az arra hajlamos emberek érrendszerében már a fiatal felnőttkorban elkezdődik a meszes plakkok kialakulása, és az egyszer már kialakult lerakódás nem visszafordítható, érdemes a megfelelő életmód kialakítását minél hamarabb elkezdeni.

 

Hajlamosító tényezők

Gyakrabban ellenőriztesse koleszterinszintjét, ha:

  • családjában volt szívkoszorúér-beteg,
  • családjában másnak is magas a koleszterinszintje,
  • magas a vérnyomása,
  • változókorban van, elmúlt 40 éves,
  • májbetegsége, vesebetegsége van,
  • cukorbeteg vagy pajzsmirigy-alulműködése van, túlsúlya van,
  • vagy egészségtelen életmódot folytat.


Amennyiben a fentiek közül több is igaz Önre, Ön magasabb kockázati csoportba tartozhat.

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.