Milyen betegeket fenyeget leginkább a koronavírus?

A koronavírus-fertőzés az átlagosnál jobban fenyegeti a gyengébb védekezőképességgel rendelkezőket.

A koronavírus-fertőzés az átlagosnál jobban fenyegeti a gyengébb védekezőképességgel rendelkezőket, így az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket. De pontosan milyen krónikus betegségek esetén kell fokozott kockázattal számolni?

 

Kínai adatok alapján - ahol a járvány korai kitörése miatt a legtöbb, már feldolgozott adat áll rendelkezésre - az új típusú koronavírus halálos szövődményeinek esélye a 60 évnél idősebbek körében átlag feletti. Míg a halálozási arány 10 év alattiak esetében 0%, 10 és 49 év között is 0,2-0,4%, 50 és 59 év között 1,3%, addig a 60-69 évesek körében 3,6%, 70-79 között 8%, a 80 éves vagy idősebbek estében azonban már 14,8%. Az Egyesült Államokból származó márciusi adatok alapján a 40 évnél fiatalabbak esetében még nem volt halálos amerikai áldozat, itt is a 60-70 évnél idősebbek körében különösen veszélyes a koronavírus.

 

 

 

Krónikus betegségek és kockázat

 

A kínai adatok alapján sajnos számos gyakori krónikus betegség valóban nagy kockázati tényezőt jelent. Míg a krónikus betegségben nem szenvedők körében a halálozási ráta (életkortól függetlenül) 0,9%, addig különböző betegségek esetén már 5-11%-ra nő ez az arány.

 

A legnagyobb veszélynek a szív-érrendszeri betegségben szenvedők vannak kitéve, nekik kell a legnagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre, de a cukorbetegség is jelentős rizikótényező.

 

A halálozási arány az egyes betegek körében az alábbiak szerint alakult:

 

  • Szív-érrendszeri betegség (koszorúér-betegség, szívelégtelenség) - 10,5%
  • Cukorbetegség - 7,3%
  • Krónikus légzőszervi betegség (COPD, asztma) - 6,3%
  • Magas vérnyomás betegség - 6,0%
  • Daganatos betegségek - 5,6%

 

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.