Milyen zsiradékot fogyasszunk?

A zsírsavak között is vannak olyanok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, egyedi forrása a tápanyagok.

A zsírok, vagy más néven lipidek glicerinekből és zsírsavból állnak. Ezek az esszenciális zsírsavak, amelyeket a növényi olajok jelentős mennyiségben tartalmaznak, és kevésé károsító hatásúak, mint az állati zsiradékok.

 

news_4406_oliveoil

 

A keményített növényi olajokban (például margarin) a keményítés folyamán azonban az esszenciális zsírsavak biológiai szempontból fontos telítetlensége megszűnik. Ha lehetséges, használjunk hidegen sajtolt olajakat, mert ilyenkor gyakorlatilag nem tapasztalható változás az eredeti összetételhez képest. Fontos tehát, hogy energiaszükségletünk 30 %-át inkább növényi olajokból fedezzük.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.