Nem jószívű a koronavírus

A szívbetegek most fokozottan figyeljenek önmagukra, szívleljék meg a kardiológus tanácsait

A szívbetegek mindenképpen próbálják meg elkerülni a koronavírus-fertőzést, a gyógyszereiket pedig előírás szerint, pontosan szedjék – tanácsolja dr. Kovács Gabriella, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai főorvosa, osztályvezető helyettese.

 

 

Valóban azt mutatják-e az eddigi elemzések, értékelések, hogy a súlyos koronavírus fertőzöttek között a legnagyobb arányban a szívbetegek, és a magas vérnyomásban szenvedők találhatók?

 

A kínai Vuhan városában már leginkább csak sporadikusan van jelen a fertőzés, ezért is elkezdődhetett a tapasztalatok, statisztikák tudományos feldolgozása. Az adatok az eddigi publikációk szerint azt mutatják: a súlyos tüneteket mutató COVID 19 fertőzöttek 25 százalékában jelen volt valamilyen szívbetegség, leggyakrabban valamilyen szívritmuszavar, a magas vérnyomás pedig 58 százalékban volt kimutatható.

 

Kardiológiai szempontból hoztak-e merőben új felismerést ezek az elemzések?

 

Kimutatták például azt, hogy a vírus nemcsak súlyosbíthatja a már meglévő szívbetegségeket, hanem ritkán egészséges emberekben is károsíthatja a szívizmot. De nem ez a jellemző, mert a koronavírus dominálóan a tüdőt támadja meg.

 

A szívbetegségek közül melyikre lehet a legveszélyesebb a koronavírus?

 

A koszorúérbetegségben, szívelégtelenségben szenvedők a leginkább veszélyeztettek. Az ő esetükben olyan komplex gyógyszeres alapkezelést állítunk be, amelynek segítségével a lehető legoptimálisabb terhelhetőséget érünk el. Vannak betegek, akiknek ezzel a kezeléssel is szűk mezsgyén mozognak a lehetőségei. Ilyenkor a tartósan magas láz plusz terhet ró a szívre, amit az már nehezen vagy egyáltalán nem tud elviselni. De a magas vérnyomás és önmagában az idős kor is jelentősen növeli a kockázatot.

 

A kardiológusoknak tehát sok feladatot adnak a koronavírusos betegek. De mi van azokkal a sürgős szívbetegekkel, akik nem szenvednek ebben a fertőzésben. Őket is el tudják látni?

 

Kizárólag a nem sürgős, hanem tervezhető vizsgálatokat, beavatkozásokat halasztottuk el átmenetileg. Ha véget ér a járvány, őket hívjuk be először a kardiológiára. A sürgős szívbetegek pedig természetesen nem maradnak ellátatlanul, ők a sürgősségi osztályon át kerülnek hozzánk azonnali vizsgálatra, beavatkozásra.

 

Őket nem fertőzik-e meg a koronavírusosok a kardiológián?

 

Nem, mert természetesen a fertőzött szívbetegeket máshol helyezzük el. Erre nagy odafigyeléssel, a szabályoknak megfelelően külön részleg van kialakítva a kórházban.

 

Mit tanácsol a nem fertőzött krónikus szívbetegeknek?

 

Először is maradjanak otthon, s pontosan szedjék be előírt gyógyszereiket…

 

Olvasni lehet azonban olyan publikációkat, hogy bizonyos szívgyógyszerek, magas vérnyomás elleni tabletták hajlamosítanak a fertőzés elkapására, illetve ezek a szerek súlyosbítják a fertőzés lefolyását.

 

Azt tanácsolom, csak megbízható orvosi forrásokat olvassanak. Ezeket a felvetéseket tudományosan nem igazolták. Azt viszont egyértelműen tudjuk, hogy a beállított gyógyszerek módosítása, elhagyása nagyon súlyos következményekkel járhat a járvány idején.

 

Forrás: gyorplusz.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.