Pontosan mikortól, meddig és mennyire fertőz a vírus

A COVID-19 vírus fertőzőképessége a tünetek meglétekor a legnagyobb, de előfordulhat a lappangási időszakban is

A vírus lappangási ideje - azaz a megfertőződés és a tünetek jelentkezése közötti idő - 2-14 nap között változhat, de jellemzően 5-6 nap. Ismereteink szerint a légúti mintákból a tünetek megjelenését megelőző 1-2 napban mutatható ki. Ez azt is jelenti, hogy a tesztek nem képesek kimutatni a fertőzés tényét az első néhány napban, mindössze 1-2 nap az az időtartam, amikor a teszt segítségével a még tünetmentes, ám már fertőzőképes hordozók kilétére is fény derülhet.

 

A fertőzőképesség a tünetek súlyosságával arányos a jelenlegi ismeretek szerint; az enyhébb lefolyású esetekben némileg kisebb az esély a vírus továbbadására. Közepesen súlyos megbetegedés esetén 7-12 napig, súlyos esetben akár 2 hétig is kimutatható a vírus a légúti mintákban, így a beteg fertőző marad.

 

A vírus RNS-e az ötödik naptól 4-5 héten keresztül kimutatható a székletben, a vérben, vizeletben is. Az RNS jelenléte azonban nem jelent automatikusan fertőzőképességet, így ismereteink szerint a vírus légúti mintában történő kimutatása jelzi, hogy fertőzőképes-e a beteg.

 

 

Tévhit, hogy a betegség nagyrészt tünetmentes

 

Igaz, hogy az érintettek jelentős részénél (kb. 80%) enyhék vagy középsúlyosak a panaszok, és a beteg nem szorul kórházi ellátásra, azonban megfertőződés esetén a legtöbb emberben kialakul a megbetegedés! A nyolcvan százalékos arány tehát nem a tünetmentes vagy alig észrevehető panaszokkal járó esetekre vonatkozik, hanem beletartoznak olyanok is, akiknél akár enyhébb tüdőgyulladás is kialakulhat. Mindössze 1-3 százalékra becsülik azok arányát, akiknél teljesen tünetmentesen zajlik le a COVID-19 fertőzés. Az Egészségügyi  Világszervezet (WHO) nem tartja ezeket az eseteket a járvány lényeges mozgatórugójának, alapvetően nem a tünetmentes hordozók által továbbadott fertőzés miatt terjed ilyen gyorsan a járvány a világban.

 

Fontos, hogy a vírussal és a megbetegedésekkel kapcsolatos megfigyelések tudományos elemzése napjainkban is zajlik, a megállapítások a jelenlegi ismereteken alapulnak, ám további szakmai információk esetén nem kizárt, hogy módosulnak a fenti megállapítások.

 

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.