Sportoljon a nyaralás ideje alatt is

A nyaralás a legtöbb esetben a hétköznapi életből, a mindennapi stresszhelyzetekből való kiszakadást jelenti.

A nyaralás a legtöbb esetben a hétköznapi életből, a mindennapi stresszhelyzetekből való kiszakadást jelenti. Ilyenkor mindenki szeret egy kicsit pihenni, és elfelejtkezni a hétköznapi gondokról. A pihenéssel töltött napok alatt gyakran a rendszeres testmozgás is háttérbe szorul, pedig erről nem lenne szabad megfeledkezni, különösen ha magas koleszterinszinttel küzd valaki.

 

A vér koleszterinszintjének megemelkedése nem jár közvetlen tünetekkel, így a szabadság ideje alatt hajlamosak vagyunk elhanyagolni a diétát és a sportolást. Ez több szempontból is veszélyes. Egyrészt megemelkedik a koleszterinszint, ami egészségügyi következményekkel járhat, másrészt később nehéz újra kezdeni a testedzést, ha az kikerül a napi rutinból.

 

Napi 30 perc is elég!

 

A diéta és a rendszeres testmozgás együttesen akár 10 százalékkal is képes csökkenteni a koleszterinszintet, így a nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni róluk. Szerencsére ma már egyre több szállodában van lehetőség sportolásra.

 

A testmozgással kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy már napi 30 perc mozgás is elegendő ahhoz, hogy kedvező irányba mozduljon az LDL mennyisége a vérben. Éppen ezért fél óra testedzést ajánlott beilleszteni a napi programba. Ha a mozgás része a napi rutinnak, akkor könnyebb a nyaralás ideje alatt is figyelmet fordítni rá. Ha nincs idő egyben 30 percet sportolni, akkor fel lehet darabolni kisebb egységekre; a mozgás így is ugyanolyan hatásos.

 

Mely mozgásformák ajánlottak nyaralás alatt?

 

A nyaralás alatt is végezhető legegyszerűbb mozgásforma a sétálás, a gyaloglás és a futás. A koleszterinszint csökkentésében főleg az aerob mozgásformák bizonyultak hatékonynak, de bármilyen más sporttevékenység is végezhető. Szerencsére már egyre több szállodában bérelhető kerékpár, mellyel megtekinthetők a környék nevezetességei.

SPORTOLÁS


Ha vízpartra megy nyaralni, akkor próbálja ki az úszást, a vízi tornát és más vizes sportokat is. Vegyen részt a szállodai jóga, aerobik vagy a thai-chi órákon is, ha van erre lehetősége.

 

A nyaralás egyben lehetőséget jelent arra is, hogy a testedzését változatosabbá tegye. Ilyenkor bátran váltogassa a mozgásformákat, egyik nap látogassa meg a hotel edzőtermét, másik nap sétáljon, harmadik nap ússzon. A különböző sportolási módok kipróbálásával még pihentetőbbé és élménydúsabbá tudja tenni a pihenését. Ráadásul az edzések látogatásával és a rendszeres sétálások során könnyebb új ismerősökre is szert tenni, így nem válik unalmassá a nyaralás.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.