Személyiségjegyek és szívbetegségek?

A Semmelweis Egyetem orvosai szerint összefüggés van a személyiségjegyek és a szívbetegségek között.

Maurovich-Horvát Pál, az egyetem docense megjegyezte: a kardiológusok már korábban kimutattak kapcsolatot a különböző személyiségjegyek és a betegségek rizikófaktorai között, de az egyetem kutatói a személyiségjegyek és a konkrét betegségek között is összefüggést találtak.


A kutatás eredményét felhasználva lehetőség nyílik a betegek mielőbbi azonosítására, ami kiemelten hasznos, mivel Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek.

 

Kevésbé veszélyeztetettek az „örökmozgók”
Elmondta: a vizsgálat során kétszáz, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint ezer kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai (olyan tudományterület, amely a pszichológiai és oktatási mérések elméleteivel és technikáival foglalkozik) adatok feltárására irányuló kérdőívet.

 

 


A kutatás eredménye szerint az átlagosnál kisebb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség az úgynevezett hipertím temperamentumtípusnál, akik „örökmozgók” és agilisebbek társaiknál – tette hozzá.

 

A megelőzésben is szerepe lehet
Nemcsik János családorvos, aki szintén részt vett a kutatásban, azt mondta, a betegek temperamentumtípusa nagyban befolyásolja a betegséghez való hozzáállásukat, de már a megelőzés szempontjából is meghatározó lehet. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy különböző temperamentumtípusoknak komoly kapcsolatuk van a dohányzás és alkoholfogyasztás vagy éppen a kóros elhízás kialakulásával – jegyezte meg.

 

A programban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, az egyetem családorvosi tanszéke, valamint a pszichiátriai és pszichoterápiás klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt.

 

Forrás: Napidoktor.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.