Tévhitek a szív- és érrendszeri betegségekről

Népszerű tévhitek, amelyekkel nem árt vigyázni, hiszen a saját életünket tesszük ilyenkor kockára.

Számos tévhit kering a szív-érrendszeri betegségekről, amelyek sajnos nagyon is veszélyesek lehetnek, ha igazságként tekintünk rájuk. Ilyenkor ugyanis saját egészségünket kockáztatjuk, ezért most górcső alá vettünk néhány "népszerű" tévhitet, amelyekre nem árt a mindennapok során figyelni.

A magas vérnyomásnak mindig vannak tünetei

A magas vérnyomást leginkább pont azért nevezik csendes gyilkosnak, mert sokszor teljesen váratlanul sújt le. Nagyon gyakori, hogy csak egy rutin orvosi ellenőrzésen derül fény a magas értékekre. Ugyanakkor sokan nem veszik komolyan az esetlegesen mégis felmerülő tüneteket sem, mint a fejfájás, a tompa fájdalom a tarkóban, halántékban, ami lehajláskor fokozódik, a romló koncentráció, egyensúlyérzék, a verejtékezés, a múló látászavar. Holott a magas vérnyomás korai felismerése és kezelése olyan komoly következményekről is megvédhet, mint a szívinfarktus, a stroke, vagy a vesekárosodás.

A koleszterinszintre 40-50 éves kortól kell figyelni

Az ajánlások szerint 20 éves kortól 5 évente, 30 éves kortól legalább évente méressük a koleszterin szintünket! Különösen érdemes még a fiataloknak is évente ellenőriztetni magukat, ha a családban van szív- és érrendszeri beteg, hiszen akár már gyermekkorban is betegségek rizikófaktora lehet a magas koleszterinszint.

 

A túl gyors szívverés általában a stressz következménye

A szívritmus számtalan okból változhat, hiszen például edzés során felgyorsul, alváskor lelassul, az esetek többségében nem szükséges miatta aggódni. Ugyanakkor a szabálytalan szívverés lehet a szívritmuszavar jele is, amelyet feltétlenül ki kell vizsgáltatni, mert kezelést igényelhet.

Forrás: Kardiokozpont.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.