Tudta Ön?

Tippek és trükkök a különféle diétákkal kapcsolatban. Olvasd el és szívleld meg

 

 

...hogy miért fontos a sószegény diéta?
Az emberi szervezet számra kiemelten fontos anyag a konyhasó vagy más néven nátrium-klorid. Teljesen sómentesen élni lehetetlen, mivel a szervezet víztartalma élettani koncentrációban tartalmaz sót is. A magas vérnyomásban szenvedő betegek kb. 1/5-e már a sóbevitel csökkentésére is vérnyomáscsökkenéssel reagál. Az emberiség fennmaradó 4/5-e közömbös a sóbevitel megvonására. Ennek ellenére a sószegény diéta az arra érzékeny embereknél részét képezi a magasvérnyomás-betegség kezelésének. Ebben az esetben a napi sóbevitel nem lehet több mint 6 gramm.
 
...hogy mit jelent a DASH-diéta?
Dietary Aprroaches to Stop Hypertension: a magas vérnyomás megelőzését illetve kezelését szolgáló diéta. Jellemzője, hogy zöldségekben, gyümölcsökben, növényi rostokban és fehérjékbe gazdag, míg telített zsírok és koleszterin tekintetében szegény étrend.
 
...hogy a szénhidrátszegény diéták miért hatásosak?
Ide sorolható, pl. az Atkins-diéta, amely manapság meglehetősen népszerű. Jellemzője, hogy az alacsony szénhidráttartalom mellett az étrend fehérjékben gazdag. Vitathatatlanul hatással lehet a szénhidrátbevitel csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, de csak abban az esetben, ha zsírszegény fehérjékkel helyettesítjük a szénhidrátokat: bőr nélküli csirke, pulyka, szárazabb marhahúsok.
 
...hogy miből áll a mediterrán diéta?
A mediterrán diéta alapelveinek alkalmazása nagyon hasznos módszer arra, hogy a hipertóniásoknál kevesebb szív- és érrendszeri esemény forduljon elő, és ne alakuljon ki testsúlytöbblet.

Alapelvei:
  • Növényi eredetű ételek nagyarányú bevitele;
  • A zsír fő forrása az olívaolaj (többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz);
  • A típusos napi desszert legyen inkább friss gyümölcs;
  • Hal és baromfi mérsékelt mennyiségben;
  • Vörös húsok kis mennyiségben;
  • Kevés tojás (0-4/hét);
  • Kevés-mérsékelt mennyiségű bor (vörös) fogyasztása az étkezésekhez;
  • Bizonyos fajta halak (pl. makréla, busa, hering) zsírja egy speciális zsírsvfajtát tartalmaz, az ún. omega-3 zsírsavat, amely a kóros trigliceridszintet képes csökkenteni.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.