Időjárás

A sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk

A sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből a déli óráktól egy-egy helyen zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés csak zápor, zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 35 fok között alakul. Késő estére 23, 28 fok közé hűl le a levegő.

 

ORVOSMETEOROLÓGIA

Kedden sem lesz front térségünkben, azonban a meleg idő miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Emellett alvászavar, fáradékonyság, koncentrálási problémák is előfordulhatnak. Nagy lesz a kiszáradás, a hőguta és a napszúrás veszélye. A szívbetegek és a vérnyomás-problémákkal élők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A helyenként előforduló záporok, zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota. Az UV-sugárzás országszerte nagyon erős lesz, gondoskodjunk bőrünk védelméről! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem, valamint kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását!

 

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Kedden a napos idő mellett főként a Duna vonalában, délnyugaton, és néhol északon fordulhat elő elszórtan egy-egy helyi zápor, akár zivatar is, melynek környezetében vizessé, csúszóssá válhatnak az utak, hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, valamint átmenetileg feltámadhat a szél is. A szélerősödés csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben vezetés közben érdemes napszemüveget viselni. Vezessenek fokozott figyelemmel, a nagy hőségben dekoncentráltabbak lehetünk. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló járműben!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!