Panasza van, szeretne választ kapni kérdésére? Szörfözzön a kérdések és válaszok között!
Kérdezze kardiológusunkat!
Tegye fel kérdését

Tisztelt Doktornő!

Évek óta magas a koleszterinszintem, az orvosom gyógyszert rendelt el amelyet fél évig szedtem. Mivel nincsenek panaszaim, nem érzek semmit, így abbahagytam. Érdeklődni szeretnék, hogy lesz e valamilyen következménye annak, hogy nem szedem a tablettáimat?

Dr. Rácz Ágnes
kardiológus szakorvos
Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika
Kérdezek
Nyilvános
Nem nyilvános

Magas koleszterinszint milyen panaszokkal jár?

Tisztelt Doktornő! Évek óta magas a koleszterinszintem, az orvosom gyógyszert rendelt el amelyet fél évig szedtem. Mivel nincsenek panaszaim, nem érzek semmit, így abbahagytam. Érdeklődni szeretnék, hogy lesz e valamilyen következménye annak, hogy nem szedem a tablettáimat?

Tisztelt Kérdező!

 

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések fontos rizikófaktora. A magas koleszterinszint nem okoz típusos, megfogható panaszt. Amit a betegek először érzékelnek, azok a már kialakult betegségek tünetei, mint például stroke, szívinfarktus, érelmeszesedés miatt kialakuló tünetek. Amennyiben a gyógyszeres terápiát abbahagyja a koleszterinszintje nem lesz megfelelő és ennek következtében nagyobb esélye lesz ezen megbetegedések kialakulására.

Hogyan kezelhető a magas koleszterin?

Tisztelt Doktornő! Évek óta magas a koleszterinszintem, hogyan kezelhető, mit kell tennem. Az értékeim elérik a 8 mmol/l -t.

Tisztelt Kérdező!

 

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kiemelt rizikófaktora (stroke, szívinfarktus, érelmeszesedés). Több tanulmány bizonyította, hogy normál koleszterin szint esetén ezen megbetegedések előfordulása alacsonyabb. A koleszterinszint csökkentését több oldalról érdemes megközelíteni. Egyrészt fontos az életmód váltás, leginkább az étkezésben (sok gyümölcs és zöldség, kevesebb finomított liszt és cukor, halak), másrészt a megfelelő gyógyszeres terápia beállítása, mely miatt mielőbb keressen fel egy lipid szakrendelést.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

Tisztelt Doktor Úr! Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

Kedves Kérdező! 


A válasz kérdésére igen összetett. A kezelés függ a magas vérnyomás súlyosságától, a beteg rizikóstátuszától, társbetegségeitől és a szövődményektől. Egy vonatkozásban hasonlít mindegyik kezelés, a célvérnyomás elérése elengedhetetlen a sikerhez. A vérnyomás célértékeket nem önkényesen állapították meg, hanem nagy betegszámot magába foglaló klinikai vizsgálati eredmények alapján. Ezeknek a vizsgálatoknak az elemzésekor azt találták, hogy a vérnyomás célértéket elérő betegekben, kevesebb szív- és érrendszeri szövődmény fordul elő, mint a célértéket el nem érő populációban.

Vannak olyan állapotok, amikor a 140/90 Hgmm is soknak bizonyul. Azokban az esetekben igaz ez, mikor az erek nagyobb veszélyben vannak, fokozott a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének. Vagy mikor az érbetegség már megmutatta magát és a beteg túl van egy érkatasztrófán, mint szívinfarktus, szélütés, szívkoszorúér-tágítás stb. Ilyen fokozott kockázatot jelző állapotok a mikroalbuminuria vagy más néven vizeletfehérje-ürítés, a cukorbetegség vagy az úgynevezett metabolikus szindróma, mely egy anyagcsere-betegséget jelöl.

A magas vérnyomás kezelésének, megelőzésének alappillérei
Egészséges életvitel kialakítása
Szenvedélyek (alkohol, dohányzás) elhagyása
Megfelelő, koleszterinben szegény, napi energiafelhasználásnak megfelelő, mérsékelt szénhidráttartalmú táplálkozás
Rendszeres mozgás
Napi rendszerességgel megvalósuló, orvosi utasításoknak megfelelő gyógyszerszedés

Miért fontos minél előbb elkezdeni a magas vérnyomás kezelését?

Tisztelt Doktor Úr! Sokat hallani arról hogy a magas vérnyomás kezelését minél előbb el kell kezdeni. Miért ilyen fontos ez?

Kedves Kérdező! 


A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében az egészséges életmód kulcsfontosságú. A szív- és érrendszeri betegségeinket nagy mértékben a saját életmódunknak köszönhetjük. Ez azt jelenti, hogy a rizikófaktorok kedvező irányban történő befolyásolásával nagy mértékben csökken a veszélyeztetettségünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy dohányzunk-e vagy sem, hogy magas-e a koleszterinszintünk vagy nem, hogy el vagyunk-e hízva és hogy milyen magas a vérnyomásunk. A vérnyomás azért kiemelt fontosságú, mert rengeteg adattal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy miért éri meg erőteljesen csökkenteni a vérnyomást, és a célértékek a legtöbb esetben kitartással és a gondozóval történő együttműködéssel elérhetőek. Ezen lépéseket pedig minél előbb érdemes megtenni, hiszen a kor előrehaladtával a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikótényezői egyre csak nőnek.