Az agyat is veszélyeztetheti a koronavírus

Egy amerikai nőnél először figyeltek meg egy ritka, agyduzzanással járó elváltozást a COVID-19 kimutatása után

Egy amerikai nőnél először figyeltek meg egy ritka, agyduzzanással járó elváltozást a COVID-19 kimutatása után – írja az IFLScience. Az 58 éves páciensnél akut nekrotizáló encephalitis (ANE) alakult ki, a rendellenesség időnként megfigyelhető felnőtteknél és gyermekeknél influenzás és egyéb virális fertőzések esetén.

 

Elissa Fory, a Henry Ford Health System orvosa szerint ez a komplikáció olyan veszélyes, mint a súlyos tüdőgyulladás. A szakértő úgy véli, az orvosoknak érdemes erre is odafigyelniük, amikor egy beteg nincs teljesen tudatánál.

 

 

A nő köhögött, lázas és zavart volt, majd három nap után végrehajtották rajta a tesztet, ami kimutatta az új koronavírust. Utóbb CT- és MRI-vizsgálat alá is vetették, ekkor fedezték fel az elváltozást talamuszában és halántéklebenyeiben. Az ANE sok esetben halálos, vagy maradandó agykárosodást okoz.

 

A COVID-19 neurológiai komplikációiról egyelőre keveset tudni, de egyes szakértők szerint ritka esetekben a betegség az agyra is veszélyt jelenthet. A nő esete az első ismert ANE-s komplikáció, Foryék szerint a jövőben érdemes az orvosoknak különösen figyelniük erre az elváltozásra.

 

Forrás: 24.hu 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.