AZ ÉRELMESZESEDÉS KIALAKULÁSA

Becslések szerint az érelmeszesedés ötmillió embert érint hazánkban.

A betegség idővel ugyan mindenkit érint, de sajnos napjainkban a folyamat sok esetben felgyorsul, és már idő előtt megjelenik, akár a 20-as, 30-as korosztály tagjaiban is előfordulhat. Az érelmeszesedés kialakulására hajlamosít a magas koleszterinszint, ezen belül a magas LDL-koleszterin szintje, az alacsony HDL-koleszterin szint, a csökkent glükóz tolerancia, továbbá a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás és a túlsúly.

 

AZ ÉRELMESZESEDÉS FOLYAMATA, TÜNETEI

Az érelmeszesedés kialakulásának kezdeti lépése az LDL-koleszterinnel hozható összefüggésbe. A táplálékkal felvett és a szervezetben szintetizálódott koleszterin a májból lipoproteinekbe csomagolva távozik a vérkeringésbe, ugyanis a koleszterin a vérben önmagában nem oldódik. A májból távozó VLDL partikulomokból IDL, majd LDL képződik, ahogy a lipoproteinek a trigliceridet leadják a zsírszövetnek.

Az LDL-koleszterint bekebelezik a macrophagok, azaz a falósejtek, foam (habos) sejtekké alakulnak, melyet követően az érfal belhártyáján először egy zsíros csík alakul ki, majd kásaszerű anyag rakódik le, amiből kemény, meszes plakk képződhet. Az érelmeszesedéses plakkok bedomborodnak az erek lumenébe, ami akadályozza a véráramlást, így a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ha a plakk fibrosus sapkája sérül, az érelmeszesedéses plakkok felszínéről kis embolusok válhatnak le, melyek a vérkeringéssel elsodródva más szervek apró artériáit zárhatják el, és szövetkárosodást okozhatnak.

Előfordulhat ilyen például a nyaki artériák érelmeszesedése esetében, amikor az elsodródó embolusok az agy keringészavarát okozzák. Az érelmeszesedés sokáig lehet észrevétlen, tüneteket az érelmeszesedéses plakk kialakulási helyétől függően okoz. A szív koszorúereiben zajló érelmeszesedés, latin szóval a coronariasclerosis, a szív vérellátását veszélyezteti, míg például a perifériás artériák érelmeszesedése a járásra fokozódó végtagfájdalmat okozza - ezt hívjuk claudicatio intermittensnek vagyis kirakatnéző betegségnek. Az agyi erek elmeszedése agyi keringészavarhoz vezet.

AZ LDL-KOLESZTERIN SZEREPE

Az érelmeszesedés folyamatában látható az LDL-koleszterin kulcsszerepe, melynek ha csökken a szintje, a folyamat progressziója lassítható. A koleszterin szintézisét gátló szerek közül első vonalbeli szerek a statinok, melyek a koleszterin endogén szintézisében szerepet játszó HMG-CoA reduktáz enzimet gátolják, ezáltal csökkentik az LDL-koleszterin szintjét.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.