AZ ÉRELMESZESEDÉS OKOZTA SZÖVŐDMÉNYEK

Az érelmeszesedés kialakulásában központi szerepe van a magas LDL-koleszterin szintnek.

Az érelmeszesedés a kor előrehaladtával elkerülhetetlen folyamat, de sajnos napjainkban már fiatal, akár a húszas éveikben járó embereknél is jelentkezhet az elváltozás az erekben. Szakemberek becslései szerint hazánkban ötmillió embernél fordul elő érelmeszesedés enyhébb-súlyosabb formában.

Az érelmeszesedés kialakulásában központi szerepe van a magas LDL-koleszterin szintnek. Ezt a molekulát felveszik a macrophagok, majd az érfalban beindulnak a kóros folyamatok. Először csak zsíros csík képződik az érbelhártyán, majd egy kásaszerű, puha plakk jön létre, ami a folyamat végeredményeként kemény, meszes plakká alakul. A meszes plakk beszűkíti az artériákat, majd ennek következtében romlik a szervek vérellátása, illetve a plakkról, ha az instabil, leválhatnak embolusok, melyek elsodródva távolabbi területeken zárhatják el az apró ereket.

 

AZ ÉRELMESZESEDÉS LEGGYAKORIBB SZÖVŐDMÉNYEI

A SZÍV KOSZORÚEREINEK ÉRELMESZESEDÉSE

A szívizomzat egy igen jó vérellátással rendelkező szövet, melynek nagy energiamennyiségre van szüksége a működése során, hiszen a folyamatos összehúzódások kemény munkát jelentenek. Ha károsodik a szívizomzat vérellátása, romlik a pumpafunkció, és a keringésben zavar támad.

Az LDL-t felvett macrophagokból a folyamat folytatódásával úgynevezett „habos” /foam sejtek jönnek létre. Ezekhez még kötőszövetet termelő sejtek is hozzátapadnak, és fibroatehromát alkotnak. Ha ezeknek a fibrosus sapkája megsérül, vérrögképződési folyamat indul be, mely az ér teljes keresztmetszetét elzárhatja, és a végeredmény szívinfarktus is lehet.A perifériás erek elmeszesedése

A perifériás erek szűkülete a végtag fájdalmát, hűvös tapintását okozza. Leggyakrabban séta közben jelentkezik lábfájdalom, melyet claudicatio intermittensnek, másképpen (az időszakos megállás miatt) kirakatnéző betegségnek is neveznek. A betegség igazi veszélye az, hogy nagy valószínűséggel a perifériás erek szűkülete csak az egyik megjelenési formája a szervezet összes erét érintő generalizált érelmeszesedésnek, és a folyamat ugyanúgy jelen van a koszorús erekben vagy az agyi erekben is.

AZ AGYI ARTÉRIÁK ÉRELMESZESEDÉSE


Az agyi erek elmeszesedése okozhat szédülést, memóriazavart, de súlyos esetben akár stroke is kialakulhat. A nagy szűkületek és elzáródások következtében a sérült érszakasz által ellátott agyterület működése kiesik, melyet funkciókiesés jelez. Az erek elzáródását leggyakrabban az érelmeszesedéshez csatlakozó vérrögképződés okozza, de a sérült érszakasz helyén vérzés is jelentkezhet. Az agyi érelzáródások több mint felében trombózis okozza a panaszokat. A vérrögök származhatnak egyéb területekről, például a nyaki erekből is.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.