Életmentő gyógyszert találtak

Kiderült, hogy egy régóta ismert és olcsó gyógyszer, a dexametazon megmentheti a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek életét.

Angol kutatóknak elsőként sikerült igazolniuk egy gyógyszerről, hogy növelheti a koronavírus túlélési esélyeit. Vizsgálataik szerint a dexametazon nevű szteroid harmadával csökkenti a lélegeztetőgépre kötött páciensek halálozását - írja a BBC.

 

Minden nyolcadik lélegeztetőre kapcsolt beteget megmentheti


Világszerte több olyan készítménnyel is kísérleteznek a koronavírus ellen, amelyeket már alkalmaznak valamilyen más betegség kezelésére. Az egyik ilyen volt a dexametazon is, amelyet eddig gyulladáscsökkentő hatása miatt használtak. Úgy tűnik, a koronavírussal fertőzötteken is segíthet, képes ugyanis mérsékelni azimmunrendszertúlműködése miatti károkat a szervezetben. Ezt a túlzott működést citokinviharnak nevezik és akár végzetes kimenetelű is lehet.

 

 

Nagyjából minden huszadik koronavírusos beteg kórházi ellátásra szorul, sokuk állapota pedig rövid idő alatt olyan kritikussá válik, hogy lélegeztetőképre kell kapcsolni őket. Ezek a betegek komoly veszélyben vannak, és eddig egyetlen gyógyszer sem tudott jelentősen javítani az állapotukon. Az Oxfordi Egyetem kutatói közel kétezer kórházi beteget kezeltek dexametazonnal, a gyógyulásukat pedig összehasonlították azzal a több mint négyezer pácienssel, akik nem kaptak gyógyszert. A készítmény a legrosszabb állapotban lévőkön segített, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek esetében a halál kockázatát 40-ről 28 százalékra csökkentette. Az oxigént igénylő betegeknél pedig 25-ről 20 százalékra csökkent a halálozás aránya.

 

A kutatást vezető Prof. Martin Landray szerint az eredmények azt sugallják, hogy minden nyolcadik lélegeztetőre kapcsolt beteg életét megmentheti ez a kezelés. A készítmény ráadásul világszerte nagy tételben rendelkezésre áll és nagyon olcsó, a tíznapos kezelés költsége nagyjából 35 font (13500 forint). Hozzátette: az enyhébb tüneteket produkáló betegeknél, akik nem szorulnak lélegeztetésre, a dexametazon hatástalan.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.