Étkezzen zölden!

Zöld növények fogyasztása segíthet a koleszterinszint alacsonyan tartásában, mely rendkívül fontos a szív- és érrendszeri rizikó csökkentése érdekében.

A zöld növények fogyasztása segíthet a koleszterinszint alacsonyan tartásában. A koleszterinszint alacsonyan tartása nagyon fontos a szív- és érrendszeri rizikó csökkentése érdekében, hiszen a magas koleszterinszint az érelmeszesedés rizikófaktora, az érelmeszesedés pedig sokszervi károsodást okoz a szervezetünkben. Számos étel fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az egészség megőrzésében.

 

Eat your greens ~ spinach, broccoli, curly lettuce and asparagus.  Healthy eating.

 

Azok a betegek, akiknél magas koleszterinszintet mérünk, sokszor szeretnének konkrét információkat kapni az étkezésükkel kapcsolatban, hiszen sokszor csak nehezen megfogható tanácsokat kapnak, mint például étkezzenek zsírszegényen, csökkentsék a koleszterin-bevitelt, stb.

Csokorba szedtünk néhány egészséges zöld ételt, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében.

 

Brokkoli

A brokkoli magas rosttartalmú étel, antioxidáns-tartalma is igen jelentős. A koleszterin felszívódását csökkenti, és az antioxidáns hatás hozzájárul az érelmeszesedés lassításához. A brokkolit készítheti párolva, köretként, saláták alkotórészeként, grillezheti kevés olívaolajon, csőben is sütheti – mindenhogy egészséges és finom. A panírban és bő olajban való sütés azon konyhatechnikai eljárások közé tartoznak, amelyeket egészségesebb nem alkalmazni.

 

brokkoli_kép

 

 

Avokádó

Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Az avokádóban omega zsírsavak is jelentős mennyiségben fellelhetők, és antioxidáns-forrásként is kiválónak számít. Leginkább frissen javasolt fogyasztania.

 

avokadó

 

 

Zöldbab

A zöldbab magas rosttartalma szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Számos módon elkészíthető zöldségről van szó: salátának, köretnek, főzeléknek, levesnek, de rakott ételek alapanyagaként is kiváló a zöldbab.

 

 

zöldbab

 

 

Árpafű

Az árpafű nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de a szabad gyökök képződését is gátolja, és fogyasztása a kettes típusú cukorbetegség rizikóját is csökkenti. Érdemes otthon kis ládában termeszteni, és levét rendszeresen fogyasztani.

 

árpafű

 

Az egészséges ételek fogyasztását nem csak azoknak ajánljuk, akiknek magas a koleszterinszintje, hanem az egészségeseknek is, hiszen egészséges táplálkozással számos betegség válik megelőzhetővé.

Azoknak, akik magas koleszterinszintjük miatt gyógyszert szednek, a terápia mellett szintén oda kell figyelniük az egészséges étkezésre, és ennek megfelelően a kezelés kiegészítőjeként – és nem ahelyett – javasolt ezen ételeket fogyasztani.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.