Étkezzen zölden!
Zöld növények fogyasztása segíthet a koleszterinszint alacsonyan tartásában, mely rendkívül fontos a szív- és érrendszeri rizikó csökkentése érdekében.
A zöld növények fogyasztása segíthet a koleszterinszint alacsonyan tartásában. A koleszterinszint alacsonyan tartása nagyon fontos a szív- és érrendszeri rizikó csökkentése érdekében, hiszen a magas koleszterinszint az érelmeszesedés rizikófaktora, az érelmeszesedés pedig sokszervi károsodást okoz a szervezetünkben. Számos étel fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében és az egészség megőrzésében.
Azok a betegek, akiknél magas koleszterinszintet mérünk, sokszor szeretnének konkrét információkat kapni az étkezésükkel kapcsolatban, hiszen sokszor csak nehezen megfogható tanácsokat kapnak, mint például étkezzenek zsírszegényen, csökkentsék a koleszterin-bevitelt, stb.
Csokorba szedtünk néhány egészséges zöld ételt, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében.
Brokkoli
A brokkoli magas rosttartalmú étel, antioxidáns-tartalma is igen jelentős. A koleszterin felszívódását csökkenti, és az antioxidáns hatás hozzájárul az érelmeszesedés lassításához. A brokkolit készítheti párolva, köretként, saláták alkotórészeként, grillezheti kevés olívaolajon, csőben is sütheti – mindenhogy egészséges és finom. A panírban és bő olajban való sütés azon konyhatechnikai eljárások közé tartoznak, amelyeket egészségesebb nem alkalmazni.
Avokádó
Az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Az avokádóban omega zsírsavak is jelentős mennyiségben fellelhetők, és antioxidáns-forrásként is kiválónak számít. Leginkább frissen javasolt fogyasztania.
Zöldbab
A zöldbab magas rosttartalma szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Számos módon elkészíthető zöldségről van szó: salátának, köretnek, főzeléknek, levesnek, de rakott ételek alapanyagaként is kiváló a zöldbab.
Árpafű
Az árpafű nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de a szabad gyökök képződését is gátolja, és fogyasztása a kettes típusú cukorbetegség rizikóját is csökkenti. Érdemes otthon kis ládában termeszteni, és levét rendszeresen fogyasztani.
Az egészséges ételek fogyasztását nem csak azoknak ajánljuk, akiknek magas a koleszterinszintje, hanem az egészségeseknek is, hiszen egészséges táplálkozással számos betegség válik megelőzhetővé.
Azoknak, akik magas koleszterinszintjük miatt gyógyszert szednek, a terápia mellett szintén oda kell figyelniük az egészséges étkezésre, és ennek megfelelően a kezelés kiegészítőjeként – és nem ahelyett – javasolt ezen ételeket fogyasztani.
Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Facebook
Csatlakozz közösségünkhöz!
Pinterest
Böngéssz tábláink között!
Instagram
Tekintsd meg megosztásainkat!
Videók
Nézd meg videóinkat!