Friss kutatásban vizsgálták a magyarokat

Tudjuk, hogy előzhető meg a szívbetegség, mégsem vesszük komolyan.

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben tisztában vannak azzal, hogyan lehetne megelőzni a szívbetegségeket, mégsem tesznek érte.

 

A Magyarországon vezető haláloknak számító szív-érrendszeri betegségekről a legfrissebb, Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által végzett kutatásból kiderül, hogy bár a felnőttek nagy többsége tisztában van a genetika és az életmód szerepével, mégis csak kevesen tesznek az egészségük megőrzéséért.

 

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az eredményeket elemezte, és a lehetőségeket ismertette.Alig van család, amely ne lenne érintettA Szinapszis cég 500 fős, 18 év feletti lakosságra reprezentatív mintán végzett online kérdőíves kutatást a KardioKözpont megbízásából, amelyben a férfiak és nők közel fele-fele arányban képviseltették magukat. A válaszadók 19%-a Budapesten, további 52%-a más városokban élt. A megkérdezettek közel kétharmada volt érintett szív- és érrendszeri betegségben. 37% azok aránya, aki személyesen, további 25% kizárólag családilag érintett. Vagyis ma Magyarországon szinte nincs olyan család, amelyben ne fordulna elő például magas vérnyomás, érszűkület, szívritmuszavar vagy szívinfarktus.

 

 

A kutatásból az is megállapítható, hogy a férfiak, a Nyugat-Magyarországon élők és az idősebb korosztályba tartozók közt magasabb az érintettség előfordulása. Az EU-átlaggal összehasonlítva pedig sajnos hazánkban jóval magasabb a szív-érrendszeri betegségekkel küzdők aránya.A tudás megvan, már csak tenni kell érteA felmérés kiemelten foglalkozik a szív-érrendszeri betegségekhez kapcsolódó ismeretekkel, amelyekről kiderült, hogy a magyar felnőttek meglehetősen tájékozottak ebben a kérdésben. Ennek oka valószínűleg az, hogy mint első számú halálok, ez a terület erősen fókuszban van. A többség elutasította a tévhiteken alapuló állításokat, illetve tudta, hogy mi a teendő a szív-érrendszeri problémákkal élők egészségmegőrzésével kapcsolatban.

 

  • 53%-uk nem ért egyet azzal, hogy ha egyébként jól van, nincs szükség kardiológiai kivizsgálásra.
  • 64%-uk nem fogadta el azt az állítást, miszerint amíg a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel, nem kell foglalkozni vele.
  • 71%-uk tudta azt, hogy megfelelő gyógyszerelés mellett is szükséges az életmód reformja a kardiológiai betegségek kezeléséhez.
  • 78%-uk nem értett egyet azzal, hogy a magas vérnyomás addig nem veszélyes mértékű, amíg nem zavarja a látást.
  • 75%-uk nem tartotta igaznak azt a kijelentést, hogy a magas vérnyomás nem veszélyes mértékű, amíg nem okoz fejfájást.
  • 78%-uk tisztában volt azzal, hogy szív-érrendszeri betegségek esetében a tünetek elmúlásával is szükséges az orvosi felügyelet.

 

Nagyon érdekes eredmény, és még számunkra is meglepő kissé, hogy milyen sokan látják tisztán az életmód jelentős szerepét a betegségek kialakulásában - kommentálta az eredményeket Sztancsik doktornő. - A megkérdezettek közel 90%-a tudta, hogy az elhízás, a dohányzás, a stressz és a mozgásszegény életmód hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Valamivel kevesebb, de még mindig 80%-nyian tisztában voltak azzal is, hogy a cukorbetegség is rizikófaktor e tekintetben.

 

Fontos ismeret a kardiológusoknak, hogy a szív- és érrendszeri betegségekben személyesen nem érintettek többsége (64%) is nyitott lenne egy rendszeres kardiológiai szűrővizsgálatra, éves rendszerességgel, további 17% csak ennél ritkábban. Átlagosnál magasabb érdeklődés a fiataloknál és a 65+ korcsoportban tapasztalható, valamint a férfiaknál. Ehhez képest az eredmények szerint mindössze a felnőttek 4%-a vesz részt rendszeresen kardiológiai kivizsgáláson.Kész megoldásokkal könnyebb- Erre a kihívásra - vagyis hogy honfitársaink az ismeretek ellenére sem tesznek eleget a szív-érrendszerünk egészségéért, a betegség megelőzéséért, illetve a meglévő betegség széles körű karbantartásáért - igyekeztünk megtalálni a magunk válaszát. Elsősorban betegség- és tünetspecifikus csomagokat hoztunk létre, amelyek komoly támpontot adnak a tájékozódáshoz, hiszen a páciensek választhatnak például a magas vérnyomás, a ritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szívinfarktus-megelőző, a stresszes életet élőknek szánt vizsgálati csomagok közül - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

 

Ezenkívül hitvallásunk, hogy a betegségeket csak komplexen lehet kezelni, gyógyítani, és örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen szakítanak „a gyógyszer majd mindent megold” szemlélettel. Ezért az életmódorvoslás területének úttörőjeként életmódcsomagokkal is segítjük a változtatni akarók életét, kidolgozott programokkal várjuk a vérnyomást, a koleszterinszintet csökkenteni szándékozókat, stroke utáni életmódprogramot, ischaemiás rehabilitációs programot, sőt érszűkületmegelőző és testsúlycsökkentő életmódprogramot is kidolgoztunk. Hosszú távon pedig szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy jóval kevesebb szív-érrendszeri betegség manifesztálódjon, a betegségek komplex kezelése elterjedtebb legyen, a betegek pedig jóval magasabb életminőséggel élhessenek!

 

Forrás: Femina

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.