Gyerekek koleszterintesztje

Nem kell koplalniuk a gyerekeknek a vér koleszterinszintjét mérő vizsgálat előtt.

Nem kell koplalniuk a gyerekeknek a vér koleszterinszintjét mérő vizsgálat előtt - állapították meg amerikai kutatók most megjelent tanulmányukban. A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a mostani amerikai irányelvek egyszerűsítésére tesznek javaslatot.


A teszt elvégzését egyes orvosi csoportok az elhízott gyerekeknél ajánlják, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult a magas koleszterinszint miatt halálozás vagy szívroham. Ugyanezekben az irányelvekben szerepel az is, hogy a vérvétel előtt 12 órán át ne egyen a páciens.

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai az amerikai betegségmegelőzési központ, a CDC egy évtizeden át tartó felmérésének adatait tekintették át. A vizsgálatba 13 ezer, három és tizenhét év közötti gyereket vontak be. Mint az elemzésből kiderült, a közvetlenül étkezés után elvégzett teszt eredménye átlagosan mintegy három százalékkal tér el az éhgyomri, 12 órával az utolsó étkezést követő teszt eredményétől. A szakértők egy része ugyanakkor magával a koleszterinszűrés gyerekeknél való szükségességével sem ért egyet.

 

MTI.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.