Ilyen esetben súlyosabb a betegség

Súlyos formában jelentkezhet az új koronavírus okozta COVID-19 a 75 évnél idősebb, 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében.

Átlagosan tíz koronavírussal fertőzött, szövődményes cukorbetegből egy meghal a kórházba kerülése utáni hét napon belül - mutatták ki kutatók a Diabetologia című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban. A szakemberek több mint 1300 beteg esetét elemezték, akiket március 10. és március 31. között ápoltak 53 francia kórházban. A betegek kétharmada férfi volt, az átlagéletkor mindkét nem esetében 70 év körüli.

 

"A diabéteszkomplikációk és az idősebb életkor egyaránt növelik az elhalálozás kockázatát. A magas testtömeg-index (BMI) kapcsolatba hozható mind a lélegezőgép használatának szükségességével, mind az elhalálozás kockázatának növekedésével" - írták. Az orvosok a betegek felénél találtak mikrovaszkuláris szövődményeket, így a szemet, a vesét és az idegeket érintő károsodást. Emellett a betegek több mint 40 százalékánál találtak olyan problémákat, amelyek a szívben, az agyban és a lábakban lévő nagyobb artériákhoz köthetők.

 

 

Folytatni kell az inzulin alkalmazását


A kutatók kimutatták, hogy a 75 éven felüliek esetében 14-szer magasabb volt a halálozás kockázata az 55 évesekhez képest. A kórházi kezelés hetedik napján a betegek ötödét kellett intubálni lélegeztőgépen, egytizedük pedig meghalt. A betegek negyedét engedhették csupán haza a hetedik napon. A tanulmány megerősítette, hogy a vércukorszintet módosító inzulin- és más kezelések nem jelentenek kockázati tényezőt a súlyos COVID-19-es esetekre, azaz a cukorbetegeknek folytatniuk kell azok alkalmazását.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.