Kereskedelmi forgalomba kerül az új Covid-vakcina

Ára 110-130 dollár között mozoghat majd Amerikában, ami mai árfolyamon nagyjából 46-55 ezer forintnak felel meg.

The Wall Street Journal beszámolója szerint, amit a Portfolio szemlézett, a Pfizer jelenleg is tárgyalásokat folytat az amerikai egészségbiztosítókkal, és a gyógyszergyártónál arra számítanak, hogy a BioNTechkel közösen, felnőttekre fejlesztett koronavírus elleni vakcinájuk listaára a 110-130 dolláros tartományban lesz végül.

Angela Lukin, a Pfizer egyik tisztviselője csütörtökön közölte, a vállalat azt tervezi, hogy az oltóanyagot a termékeihez általában használt közvetítő nagykereskedőkön keresztül forgalmazza, és a listaárból is kedvezményeket kínál majd, ahogyan általában szokta.

A vakcinát a világjárvány idején használt többadagos injekciós üvegek helyett egyadagos injekciós üvegbe tervezik csomagolni.

A Pfizer szerint legkorábban a jövő év elején kerülhet kereskedelmi forgalomba a vakcina Amerikában, arról egyelőre viszont nincsenek hírek, hogy Európában mikor kerülhetnek a gyógyszertárak polcaira.

A WSJ mások mellett arra is kitér, hogy az amerikai kormány a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájáért 19,50 dollárt fizetett adagonként – az első, százmilliós szállítmány esetében. A nyáron bejelentett legutóbbi szerződés értelmében az egy adagra jutó költség már nagyjából 30,50 dollár volt.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.