Magas a koleszterinszintje? Pajzsmirigyzavar is okozhatja

A magas koleszterinszintről az emberek többségének a túlsúly jut az eszébe, de a pajzsmirigy zavara is okozhatja

Bár az igaz, hogy a megfelelő táplálkozással és edzéssel sokat lehet javítani az állapoton, ám ha az értékek ekkor sem akarnak csökkenni, akkor lehet, hogy egyéb ok, például a pajzsmirigy zavara áll a hátterében. Hogy ekkor mi a teendő, azt Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolta meg.

A magas koleszterinszint veszélyei

A koleszterin igen fontos szerepet tölt be a szervezet megfelelő működésében, ugyanis részt vesz az anyagcsere folyamatokban, az epesavak egyik építője, valamint egyes vitaminok és hormonok előállításában is szerepe van. Két fő típusa a HDL ("jó koleszterin") és az LDL ("rossz koleszterin").Ez utóbbi felhalmozódása igen veszélyes, mivel az erekben lerakódva érszűkületet okozhat. Kezdetben nem mindig okoz komoly tüneteket, ám ahogy szűkül az erek átmérője, és romlik a vérellátás, úgy szédülés, fejfájás, lábfájás, szívtáji fájdalom léphet föl attól függően, hogy a test melyik részén alakult ki az érszűkület. Az állapot nagy veszélye, hogy könnyen szívinfarktushoz, stroke-hoz, lábszárfekélyhez és egyéb szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet.

A magas koleszterinszint okai

  1. helytelen táplálkozás
  2. mozgásszegény életmód
  3. magasabb életkor
  4. anyagcsere betegségek
  5. pajzsmirigyzavar
  6. veseelégtelenség

A magas koleszterinszint egyik jellemző tünete a szemhéjaknál kialakuló, bőrből kiemelkedő, sárgás elváltozás, ám sajnos általában az illető csak vérvétel alkalmával szembesül a problémával, mivel a magas koleszterin szint gyakran semmilyen tünetet nem okoz, csak ha már a szövődmények is kialakultak.

Pajzsmirigy alulműködés is okozhatja

A magas koleszterinszint gyakran már életmódváltással (diéta, mozgás) csökkenthető, ám előfordulhat, hogy az orvos gyógyszeres kezelést javasol.

Fontos azonban tudni, hogy a problémának van elsődleges és másodlagos formája is, ez utóbbi esetén valamilyen más betegség provokálja a koleszterin érték emelkedését. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint a nem javuló koleszterinszint mögött esetleg pajzsmirigy alulműködés húzódik meg.

Éppen ezért ekkor érdemes laborvizsgálat útján ellenőriztetni a TSH, T3, T4 és szükség esetén az ATPO értékét. Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigy alulműködés, úgy gyógyszeres kezelésre van szükség, melynek hatására a koleszterin szintje javulást mutathat. A szakértő azonban azt is hozzáteszi, hogy az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra ezután is oda kell figyelni!

Forrás: egeszsegkalauz.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.