Megdöbbentő adatok

A fiatalok 20 százaléka koleszterinproblémával küzd már most. Ezzel nagy mértékben nő a kockázatuk a szív- és érrendszeri betegségek mielőbbi kialakulására.

Ötből egy amerikai gyereknek vagy kamasznak legalább egy koleszterin értéke eltér a normálistól: vagy magas a koleszterin szintje, vagy alacsony a HDL („jó”) koleszterin értéke - derül ki a legfrissebb szövetségi adatokból, melyeket a time.com összegzett.

Az új jelentés, amelyet a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS) bocsájtotta ki, a 6-19 éves gyerekek és kamaszok körében előforduló magas összkoleszterin-szintet, alacsony lipoprotein koleszterint (HDL) és a magas nem-HDL koleszterint vizsgálja. Arra jutottak, hogy az alacsony HDL koleszterint volt a leggyakoribb abnormális érték. A koleszterinszint normálistól való eltérése gyakoribb volt a kamaszok körében, mint a gyermekek esetében.

Részletek

A gyermekek és a kamaszok 7,4%-ának magas az összkoleszterin-szintje. A kutatók azt is kimutatták, hogy a túlsúlyos fiataloknak nagyobb valószínűséggel van problémájuk a koleszterinszintjükkel. Bár ezek a számok váratlannak tűnnek, az NCHS szerint időnként mind a három érték eltérést mutat a fiatalok körében.

 

Fotó: pixabay.com

 

 

A koleszterin értékeket a szívbetegségek indikátoraként szokták használni, és mivel a gyermekkori abnormális koleszterinértékek felnőtt korban is gyakran megmaradnak, az Amerikai Gyermekgyógyászati Társaság azt ajánlja, hogy figyeljék a gyermekek koleszterinszintjét.

  • A magas koleszterinszint „járványa” egyre fiatalabb és fiatalabb embereket ér el – mondja Dr. Maan Fares, a Clevelandi Klinika kardiológusa (ő nem volt tagja ennek a kutatócsoportnak). - Az eredmények részben persze meglepetést okoztak, de nem voltak teljesen meglepőek, és sajnos az egészségtelen életmód számlájára írhatók – tette hozzá.

 

SZIVDERITO.HU/DMD

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.