Mi az a pitvarfibrilláció?

Tudta-e Ön, hogy a pitvarfibrilláció világszerte a leggyakoribb felnőttkori szívritmuszavar? A betegek száma Európában és az USA-ban meghaladja a kilencmilliót.

 

1

 

Alapjában véve, pitvarfibrilláció túlságosan szapora, vagy lassú szívverés esetén jelentkezik, azonban akár normális szívfrekvencia mellett is fellép.

  • A szívműködést a szívizomzatban terjedő elektromos impulzusok vezérlik, melyek hatására a szív összehúzódik és „pumpaként” továbbítja a vért.
  • Élettani szívműködés esetén, a felül elhelyezkedő szívüregek (a pitvarok) összehúzódása az alul lévő szívkamrákba továbbítja a vért, amit aztán a kamrák összehúzódása a tüdőbe és az egész testet behálózó érrendszerbe juttat.
  • Pitvarfibrilláció esetén a pitvarfalban keletkező elektromos impulzusok kihagynak, és emiatt pitvarizomzat csupán remeg (fibrillál).
  • Ez azt jelenti, hogy a pitvarokban lévő vér teljes mennyisége nem továbbítódik a kamrákba, hanem egy része a pitvarban marad és pang.

 

Súlyos állapot, amivel nap mint nap együtt kell élnie

Ha pitvarfibrillációt kórisméztek Önnél, akkor bizonyára azt is tudja, hogy ezzel az állapottal élni gyakran aggasztó, sőt olykor ijesztő lehet.

Bizonyára már nem is tartja számon, hányszor riadt fel éjszakánként arra, hogy hevesen ver a szíve – vagy milyen sűrűn lepi meg szédülés, vagy légszomj.

Érdekes módon, a pitvarfibrilláló betegek gyakran amiatt aggódnak, hogy panaszaik a küszöbön álló szívroham előjelei.
Szubjektív panaszai alapján természetes, hogy aggódik a szíve miatt. Mindazonáltal, rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy a pitvarfibrillációja szívrohamot idézzen elő.

Létezik azonban egy másik fenyegetés is, amivel nap mint nap szembe kell néznie – pitvarfibrillációja miatt stroke-ot szenvedhet el.

 

Az első lépés a stroke-kockázat csökkentéséhez, ha tisztában van a pitvarfibrilláció sajátosságaival.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.