Miért fontos a mozgás?

Egyre több a bizonyíték, és meggyőzőbb, mint valaha. Azok, akik eddig nem sportoltak rendszeresen egészségesebbek lehetnek.

 
mozgás1
 
 
 
A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a vezető halálok, a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkező elhalálozás kockázatát, emellett hatására csökken a stroke, a vastagbélrák, a cukorbetegség, és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata is. Segít a normál testsúly megtartásában is; hozzájárul az egészséges csontokhoz, izmokhoz és ízületekhez; hatására az idős emberek ritkábban esnek el; enyhíti az ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat; csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, valamint a rendszeres testmozgást végzők kevesebbet járnak kórházba, orvoshoz, és nem szednek annyi gyógyszert, mint kevesebbet mozgó társaik.
 
Sőt, a testmozgásnak nem kell megerőltetőnek lennie ahhoz, hogy jótékony hatású legyen; minden korosztály számára hatásos, ha rendszeresen, heti öt vagy több alkalommal, 30 percen keresztül mérsékelt testmozgást végez, például tempósan sétál.
 
A testmozgás bizonyítottan jótékony hatásainak ellenére az amerikai felnőttek több mint 50%-a nem mozog eleget egészsége megőrzése érdekében, és a felnőtt lakosság 25%-a egyáltalán nem végez aktív szabadidős tevékenységet. Az aktivitás az életkorral csökken, és általánosságban elmondható, hogy a nők kevesebbet mozognak, mint a férfiak, illetve az aktív életmód ritkább a szegények és a kevésbé iskolázott rétegek körében is. Nemcsak a felnőttek mozognak keveset, a fiatalok körében is rossz az arány: a 9-12 éves korosztály több mint egyharmada nem végez rendszeres testmozgást.
 
Miért érdemes mozogni?  
 
A testmozgásnak egészségügyi szempontból számos előnye van. Azoknál az embereknél, akik szeretnek rendszeres mérsékelt vagy erőteljesebb testmozgást végezni, 30-50%-kal csökken a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kialakulásának kockázata. Ráadásul az aktív életmódot folytató emberek körében alacsonyabb a korai halálozás aránya, mint a kevésbé aktívak esetén.
 
A rendszeres testmozgás a következőképpen javítja az egészségi állapotot:
 
•Csökkenti a szívkoszorúér-betegség (CHD), valamint az emiatt bekövetkező halál kockázatát.
•Csökkenti a stroke kockázatát.
•Csökkenti egy második szívinfarktus kialakulásának kockázatát azoknál, akik már egyszer átestek szívinfarktuson.
•A vérben csökkenti a koleszterin és a trigliceridek, valamint növeli a magas denzitású lipoproteinek (HDL vagy „jó” koleszterin) szintjét.
•Csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
•A magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében csökkenti a magas vérnyomást.
•Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
•Csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
•Segít elérni és megtartani az egészséges testsúlyt.
•Csökkenti a depressziót és a feszültséget.
•Elősegíti a pszichés jólétet, és csökkenti a stressz-érzést.
•Segíti az egészséges csontok, izmok és ízületek felépítését és megtartását.
•Hozzájárul az idősek erőnlétének megtartásához, emellett segít, hogy ritkábban essenek el, és kevésbé fáradjanak el.
 
Lehet-e a testmozgás hiánya káros az egészségre? A bizonyítékok azt mutatják, hogy minél alaposabban vizsgáljuk a testmozgás hiányával járó egészségügyi kockázati tényezőket, annál inkább meggyőződünk arról, hogy azoknak, akik nem mozognak rendszeresen, el kellene kezdeniük sportolni.
 
Mindenkinek jót tesz a testmozgás?  
 
Jó hír a rendszeres testmozgással kapcsolatban, hogy mindenki számára jótékony hatású.
 
•Idősek: Senki sem túl idős ahhoz, hogy ne tudja élvezni a rendszeres testmozgás jótékony hatásait. A bizonyítékok azt mutatják, hogy az izomerősítő gyakorlatok csökkentik az elesés veszélyét és a csonttörés kockázatát, ily módon megelőzhető, hogy mások segítségére szoruljanak.
 
•Szülők és gyermekek: A szülők főként azzal segíthetnek gyermekeiknek, hogy bátorítják őket, és megteremtik számukra a testmozgás lehetőségét. Érdemes a családoknak olyan kirándulásokat és eseményeket szervezni, amelyek lehetőséget biztosítanak a mozgásra.
 
•Tinédzserek: A rendszeres testmozgás növeli az izomerőt, építi a harántcsíkolt izmokat, és csökkenti a testzsír mennyiségét. A testmozgásnak köszönhetően csontjaink életünk végéig erősek maradnak.
 
•Akik odafigyelnek a testsúlyukra: A rendszeres testmozgás hatására kalóriákat égetünk, de a harántcsíkolt izmok mennyisége megmarad. A rendszeres testmozgás minden súlycsökkentő vagy a testsúly-kontrolláló módszernek egyik legfontosabb összetevője.
 
•Magas vérnyomásban szenvedők: A rendszeres testmozgás segít a vérnyomás csökkentésében.
 
•Mozgásukban korlátozottak, beleértve az ízületi gyulladást is: A rendszeres testmozgás segít a krónikus mozgáskorlátozottaknak az állóképességük és az izomerejük javításában. A pszichés jólétet és az életminőséget is javítja azáltal, hogy növeli az elvégezhető mindennapi tevékenységek körét.
 
•Stresszel élők, ideértve a szorongást és a depressziót is: A rendszeres testmozgás javítja a kedélyállapotot, és csökkenti a depressziót.
 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.