Miért ilyen magas a halálozás?

Két Nagy-Britanniában élő orvos próbált magyarázatot adni a súlyos halálozási adatokra.

Magyarországon azért is olyan magasak a halálozási adatok, mert nagyon kevés a nővér, ami – különösen az intenzív terápiás osztályokon – akár háromszorosára is növelheti a veszteséget - írja a Válasz Online mai cikkében, ahol két, az Egyesült Királyságban élő, vezető beosztásban dolgozó magyar orvossal beszélgettek a hazai Covid-helyzetről.

 


Magyarországon orvosok csak engedéllyel nyilatkozhatnak a médiának ezért fordult a Válasz Online Leiner Tamás főorvoshoz (North West Anglia NHS Foundation Trust) és Szakmány Tamás professzorhoz (Cardiff University). Utóbbi már a beszélgetés elején felhozza a nővérek számának problémáját: "Senki sem akart arról beszélni, mit csinálnak a nővérek."


Jelenleg az ápolók létszáma határozza meg, milyen színvonalú ellátást tudunk nyújtani. - mondta Szakmány, amit Leiner is azonnal megerősített: "Itthon nem intenzívterápiás szakorvosokból, hanem nővérekből van hiány."


A professzor azt is elmondja, hogy az Egyesült Királyságban sokkal nyíltabb a kommunikáció a járványról és a kórtermekről. "Az első hullám idején például a kórházam a BBC-vel több dokumentumfilmet is forgatott az intenzív osztály működéséről." Ezzel szemben Magyarországon az MTI fotósa nemrég csak hosszú hónapok után mehetett be újra kórházakba, és a járványügyi adatokat is "cifrán" adják ki.


A lap újságírója felidéz egy orvosi blogra kikerült névtelen interjút egy hazai professzorral: ebben többek között az áll, hogy „Van, ahol egy covidosos beteget sem tudtak levenni a lélegezetőgépről, a halálozás eddig százszázalékos. Sajnos a legjobb adat, amiről én tudok, hogy 78 százalékos a mortalitás, azaz a covid miatt invazíven lélegeztetett betegeknek csak 22 százaléka éli túl. Az adatokat egyetemi és megyei nagy kórházakból kaptam." Szakmány szerint ez igaz lehet: "Ismerem a körülményeket, amelyek között a hazai kollégák dolgoznak.
Sajnos elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a számok igazak. Kérdés, miért ilyen rosszak az eredmények. Kínában, Lombardiában, amikor beütött a krach, hasonló számokat láttunk.


Forrás: Válasz Online

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.