Mit tegyünk, ha jön a második hulláma?

Merkely Béla nyilatkozott, hogy mire kell figyelni, ha jön a második hullám.

A koronavírus-járvány második hulláma jó eséllyel enyhébb lehet, mint az első, hiszen a kutatók már jobban ismerik a vírust. Ugyanakkor ehhez szükség van a lakosság józan óvatosságára is – mondta a Heteknek adott interjújában Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora.

 

Úgy vélekedett, hogy jelenleg is az első hullám tart a környező országokban. Második hullámnak azt tartja, amikor a járvány első szakasza után tartósan megnövekszik a vírus reprodukciós aránya. Ez szerinte a késő őszi-téli időszakra esik majd, amikor kedveznek a feltételek a vírus életben maradásának és szaporodásának.

 

 

Szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, szabadságról való visszatérés, illetve a hűvösebb idő miatti hosszabb zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg - magyarázta az ATV összefoglalója szerint.

 

A járvány őszi lefolyása kapcsán kiemelte:

  • függ attól, hogy mikortól lesz védőoltás,
  • a halálozási arány kisebb lesz, mint az első alkalommal, mivel a hazai és a nemzetközi kutatásoknak, klinikai vizsgálatoknak köszönhetően egyre jobban ismerjük a vírust.
  • fontos, hogy minél többen beadassák majd maguknak az influenza elleni védőoltást, különösen a veszélyeztetettekre, vagyis a 60 év felettiekre, a krónikus betegségben szenvedőkre, illetve az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és a bolti eladókra gondolt.


Továbbá még egy fontos üzenetet megfogalmazott a rektor:

"Mindenkinek át kell gondolnia, hogy saját közvetlen környezetében mit tehet annak érdekében, hogy csökkentse a vírus terjedésének esélyét."

 

Forrás: Portfolio

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.