Naponta ennyi magyar kér tesztet

A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet.

A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát. A tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás azonban elegendő - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

 

Most, a koronavírus-járvány második hulláma idején is a kockázati csoportokba tartozók - tehát az idősek és a krónikus betegek - védelmére kell a leginkább koncentrálni - emelte ki a tisztifőorvos. Ezzel indokolta döntését, amely szerint ismét szigorúan korlátozzák a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget.

 

 

Kit kell először beoltani?


Ha lesz védőoltás az új típusú koronavírus ellen, akkor első körben mindenképpen az egészségügyben dolgozóknak, a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak kell megkapniuk - emelte ki. Mint mondta, megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogják. A pedagógusokat külön megkérte, hogy csak egészségesen vegyék fel a munkát. Több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába - fűzte hozzá.

 

Helytálltak az egészségügyi dolgozók


A háziorvosok elmúlt féléves tevékenységét értékelve Müller Cecília úgy vélekedett, hogy voltak ugyan fennakadások, de a kollégák alapvetően helytálltak a koronavírus okozta helyzetben. Hasznosnak bizonyult a telemedicina rendszere és a telefonos gyógyszerfelírás, valamint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is komoly szerepet kapott - fejtette ki. Véleménye szerint ezeket továbbra is használni kellene.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.