Növelhetik a szívbetegség kockázatát a mesterséges édesítők

Lejárt az ideje annak, hogy egészséges és biztonságos cukorpótlóként gondoljunk ezekre egy francia kutatás szerint.

A hozzáadott cukor szerepét egyes krónikus betegségek kialakulásában régóta ismerjük, ami ahhoz vezetett, hogy emberek milliói fogyasztanak naponta mesterséges édesítőszerrel édesebbé varázsolt ételeket és italokat. Ezeknek a szereknek a használatát is egyre kiterjedtebb kutatások vizsgálják, de eddig nem sikerült egységes álláspontra jutni velük kapcsolatban – írja a The Guardian.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulására gyakorolt hatásukkal kapcsolatosan már a korábbi eredmények is hordoztak negatív üzenetet, de a megfigyelésen alapuló kutatások eddig csak az édesített italokra fókuszáltak. Most egy átfogó kohorszvizsgálat adatai azonban megerősítették, hogy közvetlen kapcsolat állhat fenn a mesterséges édesítőszerek nagyobb mértékű fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata között.

“Eredményeink arra utalnak, hogy ezeket az élelmiszer-adalékanyagokat, amelyeket emberek milliói fogyasztanak naponta, és amelyek több ezer élelmiszerben és italban vannak jelen, nem szabad a cukor egészséges és biztonságos alternatívájának tekinteni, összhangban több egészségügyi ügynökség jelenlegi álláspontjával” – írták a kutatók a BMJ-ben.

Főként nőket figyeltek meg

A 103 ezer francia felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálat eredménye szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása szív- és érrendszeri, agyi és koszorúér-betegségek emelkedett rizikójával járt, ezért az édesítőszerek fogyasztását olyan rizikófaktornak tekintik, amelyen változtathatunk.

A kutatók a mesterséges édesítőszerek összes megjelenési formáját bevonták kutatásukba az édesítőszeres italoktól kezdve a tejtermékeken át az édesítőtablettákig. A kutatás résztvevőinek átlagéletkora 42 év volt, négyötödük nő volt és édesítőszer-bevitelüket az általuk bevitt élelmiszerek naplózása alapján állapították meg.

A résztvevők 24 órán át feljegyeztek mindent, amit megettek vagy megittak, a márkával együtt. Fél év leforgása alatt három héten át vezették a naplót, két hétköznap egy hétvégi nap bevitelét feljegyezve. 37 százalékuk fogyasztott mesterséges édesítőszereket.

Más édesítők más betegségekre hajlamosíthatnak jobban

A tízéves utánkövetési periódusban 1502 szív- és érrendszeri esemény következett be körükben, közte szívroham, sztrók és angina pectoris. Az édesítőszerek fogyasztása eszek bekövetkezésének esélyét 9 százalékkal emelte. Az agyi érrendszeri eseményekre kiemelten magasabb, 18 százalékkal nagyobb volt azok esélye, akik édesítőszereket fogyasztanak.

Az aszpartámot az agyi érrendszeri események 17 százalékkal megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe, míg az aceszulfám-kálium és a szukralóz a szívkoszorúér-betegség megnövekedett kockázatával.

A kutatás megfigyelésen alapult, így ok-okozati viszonyt nem tud garantálni, illetve egyéb faktorokat sem vesz figyelembe, de figyelmeztetésként érdeme annak eredményeit venni.

Nyitókép: Pixabay.com

forrás – infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.