Sokkal több lehet a napi esetek valós száma

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában itthon napi 5-10 új esetet regisztrálnak.

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában itthon napi 5-10 új esetet regisztrálnak, Szlávik János infektológus azonban arra figyelmeztet, hogy a betegek valós szám akár ennek 10-szerese is lehet.

 

A napi 5-10 regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált fertőzöttek együtt ez a szám akár 100 is lehet - hívta fel a figyelmet Szlávik János az ATV Start című műsorában. A szakember szerint télen ismét problémát jelenthet, hogy megkülönböztessék az influenzás és a koronavírusos betegeket.

 

 

Erre számít a szakember


Az infektológus arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása óta két lehetséges forgatókönyvet tartanak számon a szakemberek: az egyik szerint a kórokozó egy idő után eltűnik, míg a másik arra számít, hogy az új típusú koronavírus a járvány lecsengése után is köztünk marad. Szlávik jelenleg a második elméletet tartja valószínűbbnek.

 

A nyaralás veszélyei


A szakember megemlítette továbbá, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, egyes országokban pedig ismét megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Épp ezért a külföldi nyaralás is rejthet veszélyeket, ám kellő odafigyeléssel és a biztonsági ajánlások - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás - betartásával mérsékelni lehet a kockázatot. Hozzátette, az embereknek el kell dönteniük, hogy mennyire félnek, és ez alapján kell kiválasztani az idei nyaralás célpontját. Azonban nem tartja kizártnak, hogy újra egyre többen hozzák majd be külföldről a koronavírust.

 

Az év végére jöhet az oltás


A szakember egyébként úgy számolt, hogy már az év végén meglehet a hatékony oltóanyag az új típusú koronavírus ellen, ám hogy ez mikor válik Magyarországon is elérhetővé, az még kérdéses. Egy korábbi nyilatkozata szerint viszont ennél jóval több a megválaszolatlan kérdés a vakcinával kapcsolatban. Az RTL Klub Híradójának úgy fogalmazott, kicsit aggódik is, hogy mi lesz a vége ennek a nagy sietségnek.

 

Forrás: HáziPatika

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a igenx.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.